Stormen gav Esbjerg den højeste vandstand i 11 år

I store dele af Vadehavet har vandet ikke stået højere siden 2013.

Forhøjet vandstand i Esbjerg Havn tirsdag morgen. (Foto: © Telma Svangtun Eriksen/DR)

Stormlavtrykket Floriane gav tidligt tirsdag morgen forhøjet vandstand langs store dele af Jyllands vestkyst, og i Vadehavet blev der presset så store mængder vand i mod kysten, at vandstanden i forbindelse med morgenens højvande nogle steder steg til mere end 3,5 meter over det normale.

Vandstanden nåede i Esbjerg op til kajkanten, og på Fanø var dele af havneområdet oversvømmet, da højvandet kulminerede omkring klokken 6.30.

Højeste vandstand siden stormen Bodil

Flere steder i Vadehavet nåede vandstanden så højt op, at der blev målt de højeste vandstande, siden stormen Bodil ramte i december 2013.

Det var tilfældet i både Esbjerg, hvor vandstanden nåede 3,3 meter over det normale, og ved Ribe Kammersluse, hvor der tidligt tirsdag morgen med 3,6 meter blev målt den højeste vandstand i Vadehavet.

Det viser historiske data fra Kystdirektoratets højvandsstatistik.

Også ved Vidåslusen og ved Ballum sluse har man ikke haft en højere vandstand i mere end 11 år.

Vandstandsmålingerne i Esbjerg går mere end 150 år tilbage i tiden, mens der er målt vandstand ved Ribe Kammersluse siden 1919.

Ikke alle steder i Vadehavet skulle man tilbage til 2013 for at finde en højere vandstand.

På Rømø og Mandø var vandstanden "blot" den højeste siden stormen Nora i februar 2022.

Stormflod i Dagebøl i det tyske vadehav natten til tirsdag. (Foto: © Bodo Marks/DPA/Ritzau Scanpix)

Stormflod i Tyskland

Også i den tyske del af Vadehavet oplevede man de højeste vandstande siden 2013, da stormen pressede vandet ind i bunden af Tyskebugt.

I Tyskland blev højvandet betegnet som en regulær stormflod. Hos vore tyske naboer sker det, når vandstanden stiger til en halv meter over den normalt dagligt højeste vandstand.

Det gjorde den i hele den tyske del af Vadehavet og i Elben ind til Hamborg.

I Dagebøl nogle kilometer syd for den dansk-tyske grænse nåede vandstanden op på 3,57 meter, som blot var 34 centimeter fra grænsen for det, der i Tyskland betegnes som kraftig stormflod.