Stormjæger har gjort Vestkystens blæsevejr til en forretning

De sidste 129 år har vi haft 187 storme i Danmark. Heraf har 30 været orkaner eller orkanagtige storme.

Kan man gøre en forretning ud af storm?

Hvis man spørger den 47-årige Martin Svendsen fra Løkken, så er svaret ja.

Han er ejer af oplevelsesvirksomheden VestEvent, hvor eventyrlystne sjæle siden 2014 har kunnet komme på 'stormchasing' eller stormsafari – som det hedder på dansk – på den nordjyske vestkyst.

- På stormsafari kan man få en unik oplevelse, man ikke kan fåandre steder. Man mærker naturen, når den er allermest voldsomt – men i trygge rammer, siger Martin Svendsen.

Tager man på stormsafari med VestEvent, starter turen altid i Løkken med en briefing, hvor diverse sikkerhedsforanstaltninger gennemgås og folk får udleveret sikkerhedsbriller og hjelme til turen.

Prisen for en tur i blæsevejret med stormjægeren koster knap 400 kroner.

- Så kører vi afsted langs kysten. Her har vi har nogle hotspot, hvor vi ved, vindtrykket er ekstra stort, siger Martin Svendsen og fortsætter:

- Vi har nogle ret heftige lokalpunkter. Blandt andet ved Hirtshals Havn, hvor der kommer gigantbølger. Det er vildt at se og en meget stor oplevelse.

Martin Svendsen var i aften i Sommervejret og fortælle om glæden ved at jage storme. (Foto: Anders Richardt Ekström © DR vejret)

14 storme de seneste seks år

Selvom VestEvent tilbyder muligheden for at komme på stormsafari, er det ikke en oplevelse, man kan arrangere eller booke præcis, når man har lyst.

For turene ud i stormen kan ikke planlægges, da det er vind og vejr, der styrer, hvornår man kan tage afsted.

- Vi holder skarpt øje med prognoserne, og når der så varsles om stærk storm eller storm af orkanstyrke, sætter vi en tur sammen, varsler om det på vores hjemmeside og på de sociale medier, siger Marten Svendsen.

Siden de begyndte at tilbyde stormsafarier i 2014, har der kun været 14 storme i Danmark –og de har ikke alle været oppe langs den nordjyske vestkyst.

Derudover har mange af stormene været meget små. Det vil sige storme i klasse 1.

Martin Svendsens virksomhed kan altså ikke køre rundt alene på det danske stormvejr:

- Men vi laver heller ikke stormchasing eller stormsafari for at tjene penge. I stedet handler det om at give folk en oplevelse og tage dem med ud og vise, hvor fantastisk naturen er, siger han.

Derfor tilbyder virksomheden også andre oplevelser ude i den nordjyske natur:

- Vi vil gerne skabe et mekka af oplevelser og vise, hvor fantastisk kysten og naturen er heroppe, slutter Martin Svendsen.