Stort snevejr rammer løjperne i Norge og Sverige

Det bliver skidt for trafikken, men godt for skisportsstederne, når et ordentligt lag sne rammer nabolandene.

Når den milde luft fra syd møder den kolde luft over sverige opstår der et stort område med sne, der her er markeret med hvid skravering. (© Copyright: DR-vejret)

Store dele af Sverige og Norge får i dag og i morgen et gedigent snefald, der uden tvivl vil skabe problemer for trafikken, men også hæve stemningen på både de svenske og norske skisportsdestinationer.

Det er faktisk den milde luft, som befriede os fra den bidende kolde østenvind, der nu giver vore naboer den megen sne.

Natten til fredag trængte den mildere luft op over Danmark og gav årets første sne her, men det blev ikke i store mængder. I går blæste mere mild luft op over Danmark og gav sne mange steder i det østlige og nordlige Jylland. Begge disse "pust" af mild luft er fortsat mod nordøst til Sverige, hvor der er rigtig koldt.

Sne på løjperne

Da den kolde luft er tung, lader den sig ikke lige skubbe væk og den milde luft "møver" sig op over den kolde, hvorved der dannes et massivt snevejr.

Det er især fra Gøteborg og nordpå sneen vælter ned og snevejret trænger i morgen videre mod nord, helt op til Nordsverige. Også langt de fleste af Norges skisportssteder får et ordentligt lag sne nu.

Når sneen så har sluppet sit tag, bliver det meget, meget koldt at stå på ski i de Skandinaviske fjelde. 10 til 20 frostgrader vil blive almindeligt. I Nordsverige har man i dagevis haft ekstremt lave temperaturer på ned mod -30 grader