Sublim sensommer venter: Vi kan nå 25 grader flere dage endnu

Prognosen for den kommende uge ser usædvanlig lun ud.

Der har været mange timer med sol i september, og vi har endnu ikke haft en dag under 20 grader. Højdespringeren er to dage på 24,9 grader, og senere i denne uge kan der være endnu to dage med 25 grader.

Ja, du læste rigtigt i både kalenderen og i overskriften: Det er september, og du kan forvente 25 grader senere i denne uge. Vi er nemlig fortsat pakket pænt ind af et højtryk, og det sørger for, at langt de fleste byger og fronter holder sig ude i Nordsøen.

Og højtrykkets placering betyder også, at du altså kan glæde dig til temperaturer, der ellers oftest kun er at finde i sommermånederne.

Det fortæller vejrvært Anders Brandt fra DR Vejret.

Temperaturerne vil være støt stigende frem mod torsdag, der ligner en både varm og solrig sensommerdag. Vi starter med 20-21 grader tirsdag og ender med op til 25 grader torsdag. Herefter bliver det lidt mere ustadigt, siger han, men løfter dog også forventninger til, at ugen kan få op til flere dage med 25 grader.

- De fleste steder bliver det sommerligt med temperaturer op til 23 grader, men i Sønderjylland kan temperaturen torsdag nå 25 grader, og måske kan termometeret også vise 25 grader fredag.

I Klitmøller mandag var der mandag flot sensommervejr på stranden, og det venter der mere af. Du har dog færre varme timer på stranden end for bare en måned siden.

Sen sommer i solrig september

Det er ikke vinden alene, der trækker varmen herop. Solen har også stadig indflydelse på, hvor højt temperaturen når. Og september i år har allerede givet os en pæn portion solskin. På månedens første fem dage er det blevet til mere end 50 timer. Som reference har hele september normalt 151 timer.

Men selvom det kan sende tankerne i retning af sommerferieplaner, så er der altså forskel på de dage, vi har nu, og dem der lå i sommers. Det forklarer Anders Brandt.

-Selvom det bliver 25 grader varmt, så vil det opleves ganske anderledes end en dag med 25 grader i juni. Dagene er blevet kortere, og det vil kun være i ganske få timer midt på eftermiddagen, at termometeret når op omkring de 25 grader, inden det hurtigt bliver betydeligt køligere, og duggen ligeså hurtigt kommer.

Og resultatet med sommerlig varme er også mere, end vi kan forvente os af den første efterårsmåned, siger Anders Brandt.

- Det er lidt senere, end hvad vi ellers kan forvente, men langt fra sjældent. Bare sidste år havde vi 28 grader den 15. september, og i 2018 havde vi en sommerdag med temperaturer over 25 grader den 21. september.

- Men får vi to dage i streg med 25 grader, på det tidspunkt i september, er det usædvanligt.

Foreløbig kan du altså godt sætte en sol på de kommende dage. Resten af måneden må vente, siger Anders Brandt.

- Det er stadig usikkert at sige noget om. Men meget tyder på, at det generelt sensommerlige vejr kan vende tilbage.

Facebook
Twitter