Synes du april var hård at komme igennem? Den var også usædvanlig kold

På flere parametre udmærkede april sig, blandt andet for kulde

Der var rigtig mange dage med solskin i april. Den skyfri himmel fik dog også varmen til at forsvinde i nattetimerne, og det gav mange dage med frost.

Man skal ikke dømme en bog på omslaget, hedder et mundheld, der betyder, at blot fordi noget ser ud på én bestemt måde, så er det ikke sikkert, det også er sådan. Og det mundheld passer rigtig godt på vejret i april måned, hvor det var tørt med stille vind og mange timer med sol.

På papiret lyder det skønt, ikke? Men sådan var det dog nok de færreste, der oplevede det. Temperaturen havde nemlig meget svært ved at følge med de forårsfornemmelser, som solen sendte afsted.

Heller ikke hos DR Vejret oplevede meteorolog Søren Jacobsen april som en værdig repræsentant for foråret.

- Den var hundekold. For mange vil det nok være en af de koldeste i mands minde, fordi vi kun i 2013 har haft noget, der var koldere i indeværende klimaperioder.

- Det er også usædvanlig koldt set over de seneste ti år, men set fra hele vores vejrhistorie, er vi langt fra rekorder, siger Søren Jacobsen.

Frosten fastholdt temperaturen

Middeltemperaturen for april endte på 5,6 grader. Og det er et stykke vej fra rekorden, com blev målt i 1888. Der blev det kun til 2,5 graders varme.

Men til trods for at årets april ikke slår den kulderekord, så var der usædvanlig mange dage med koldt vejr. Der var nemlig temperaturer under nul grader i 26 ud af månedens 30 dage. Til sammenligning har der de seneste ti år ikke været en april måned, der havde mere end 16 dage med minusgrader, og nogle år var der så få som tre dage med temperaturer under frysepunktet.

Aprils solskin fik mange haveejere til at se mulighed for at få tingene til at spire. Men lav jordtemperatur, meget lidt regn og nattefrost har været hårdt for mange planter. Her er det anemoner i Havnbjerg Skov, der er sprunget ud.

Masser af sol og en tør jord

April gav heldigvis også meget andet end nattefrost. En stor del af tiden, hvor vi målte frost, var det om natten, og det hænger sammen med alle de timer solskin, vi fik. En skyfri himmel betyder nemlig, at varmen i dagtimerne har kurs mod himmelrummet i nattetimerne.

Og der var masser af dage med skyfri himmel. Det gav 244,7 timer med sol.

- Det er den ottende solrigste april siden 1920, siger Søren Jacobsen. Solen havde i store dele af måneden himlen for sig selv, hvorken skyer eller fronter behøvede plads. Det kan man se på opgørelsen over nedbør, hvor der kun er målt 23 millimeter, hvor der normalt falder 38,5 millimeter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk