Tåge kan forlænge din rejsetid i tirsdagens morgentrafik

Her er gode råd til, hvordan du som bilist forholder dig til tågen.

Dette arkivfoto viser tæt morgentåge nær Lejre ved Roskilde i oktober 2018. Det er sandsynligt, at man på Sjælland kommer til at opleve en lignende tåge i nat og i de tidlige morgentimer tirsdag. (Foto: Mads Claus Rasmussen © (c) Ritzau Scanpix)

Skal du ud i trafikken tirsdag morgen, kan det være en god ide at komme ud af døren i god tid. DMI har nemlig udsendt et såkaldt risikovarsel om tæt tåge for næsten hele landet. Kun Bornholmerne ser ud til at være uden for risiko for tåge i morgen.

Risikovarslet gælder allerede fra klokken 22 i aften og frem til omkring middag i morgen. Og der er tale om sigtbarhed ned til under 100 meter, som ifølge politiets anvisninger giver god grund til ekstra opmærksomhed i trafikken. En af de vigtige forholdsregler er, at man skal være synlig.

Er du i tvivl om, hvornår du skal bruge tågelygterne, kan du blandt få gode råd på Rådet for Sikker Trafik`s hjemmeside.

Det såkaldte dugpunkt - der dannes skyer eller tåge, når det nåes - ligger omkring fem til syv grader, og temperaturen ser ud til falde til lige over frysepunktet. Derfor vil der meget hurtigt blive dannet tåge, hvor der ikke er særligt skyet.

Vinden i nat og i morgen er svag til jævn. De rolige vindforhold gør, at der ikke er nogen særlig omrøring.

Ifølge DMI er der risiko for tæt tåge i hele landet. Dog ikke på Bornholm. (Foto: DMI © DMI Grafik)

Tågen lettede sent på dagen

Hertil morgen var det tåget flere steder i landet. I Østjylland var sigtbarheden så begrænset, at DMI havde et varsel om tåge. Ifølge Johnny Krone fra DR's trafikcenter var der også en del kødannelse på de store indfaldsveje i Jylland.

Det var især på den jyske vestkyst og i store dele af Midt- og Vestjylland, at tågen var udbredt i morgentimerne, men i løbet af formiddagen var det mere sporadisk, hvor tågen blev hængende.

Omkring middag var tågen lettet de fleste steder i landet. Men i dele af Midt- og Vestjylland og Sønderjylland fik man først sol ud på eftermiddagen.

Grunden til, at det især var i disse områder, at tågen blev hængende, var blandt andet de meget rolige vindforhold og de lave nattetemperaturer.

Tåge gav travlhed

På øerne slap tågen sit greb hurtigere end på fastlandet. Men også her var der flere steder en del tåge i morgentimerne. Især i den sydlige del af Sjælland og på Lolland og Falster. I Odsherred skulle man faktisk godt ud på eftermiddagen, før tågen gav slip. Det skyldes det relativt kølige havvand ved Kattegat.

"Husk at tænde baglyset" lyder det ofte på P4 i morgentimerne, når der er udbredt tåge. Tågen gjorde, at mange billister ringede ind til DR`s trafikcenter. Oftest med råd om korrekt brug af tågelygterne. Langt over halvtreds opkald handlede udelukkende om korrekt lygtebrug. Hvilket ifølge Johnny Krone fra DR's trafikcenter er helt normalt på en dag med dårlig sigtigbarhed.

Det siger loven

Ifølge færdelsloven § 33, stk. 5 må tågelygter kun anvendes i tåge og under kraftig nedbør. De mange opkald, man normalt får på dage med ringe sigtbarhed, spænder vidt. Nogle vil gerne have, at man opfordre billister til at tænde for tågelygterne, andre, at der bliver slukket for dem.

Er du i tvivl, så kan du bruge politiets råd omkring adfærd i trafikken i tåge.

Facebook
Twitter