Theilgaard: Stadig høj vandstand torsdag

Vandstanden har toppet de fleste steder, oplyser DMI. Men vandet er lang tid om at trække sig tilbage.

Sådan så det ud, da vandet steg op over kajkanten i Sønderborg klokken 19:30 onsdag aften. (Foto: Søren Gylling © Scanpix)

I morgen tidlig vil der fortsat være forhøjet vandstand flere steder i landet.

Men den alarmerende høje vandstand, som blev varslet, har toppet de fleste steder, oplyser DMI.

Ifølge DR's meteorolog Jesper Theilgaard vil der i morgen stadig være forhøjet vandstand flere steder, fordi vandet er lang tid om at trække sig tilbage.

- Vandet er hobbet op i den vestlige del af Østersøen. Det stiger ikke mere, men det bliver i de områder, hvor det har været, siger han.

- Vandet vil falde i løbet af de sene nattetimer. Så vi har stadig høj vandstand i morgen tidlig. Men det værste er overstået, uden at vi ved, hvor der er lokale skader rundt omkring. Men vandet siver stille og roligt væk gennem bælterne og ved Kattegat, forklarer Jesper Theilgaard.

Kolding holder vejret

I Kolding holder beredskabet fortsat vejret, fordi vandet stadig kan stige nogle få centimeter, idet vandmængderne har hobbet sig op.

Generelt gælder det i de berørte områder, at der går noget tid, før beredskabet har det fulde overblik over vandmængderne.

- Det tager tid, før vandet er helt væk, og derfor kan der stadig opstå nogle skader, fordi vandet stadigvæk presser, siger Jesper Theilgaard.

Det gælder også området omkring Aabenraa.

I løbet af natten falder vandstanden langsomt, og torsdag morgen ventes den at ligge typisk mellem 100-130 cm over normalt niveu, lyder det fra DMI.

Beredskabsstyrelsen arbejder fortsat på højtryk natten igennem. Og arbejdet slutter ikke i morgen, fortæller beredskabschefen til DR Nyheder.

- Vi holder lige nu øje med de områder, hvor vandet stiger; Kolding, Aabenra kelstrup strand. Vi følger, hvad den maksimale vandstand bliver. I Kolding forsøger man for eksempel at forhøje digerne. Men i de sjællandske områder har vi fået det forholdsvist roligt. Vi har stadig lidt problemer på Møn. Ellers har vi flyttet folk fra Sjælland og Nordjylland til Sønderjylland, så skulle der komme digebrud og komme vand, så er vi forberedt, siger operativ chef Peter Kaas-Claesson.

Han tør ikke spå om, hvornår beredskabet er færdige med arbejdet. Men det kan tage flere dage.