Theilgaard: Varmen kan give skybrud i aften og nat

Store mængder regn og tordenvejr begynder i Jylland tidligt i aften og bevæger sig mod øst.

Tjek op på din kælder, kør forsigtigt og undgå aftenbadeturen.

Sådan lyder rådene fra DR’s vejrvært Jesper Theilgaard forud for det skybrud, der kan risikere at ramme Danmark i aften og i nat. DMI varsler om 15 og 25 millimeter regn på 30 minutter samt risiko for kraftig torden.

- Med torden og lyn skal man tage de almindelige forholdsregler: Undgå at placer dig under høje træer, at bade i havet eller være ude på åbent land, hvor der er risiko for, at lynet slår ned. Bliv i stedet inden døre, siger Jesper Theilgaard.

Derudover skal man ifølge vejrværten være opmærksom på aquaplaning, det vil sige, når bilernes hjul mister vejgreb grundet meget vand på kørebanen.

Varmen giver skybrud

Årsagen til det varslede skybrud, som begynder i Jylland omkring klokken 18 for derefter at bevæge sig mod øst, er dagens høje temperaturer på op mod 25 grader.

- Det er en klassisk vejrsituation. Når der er varme og fugtighed til stede, skaber sammenstødet tordenbyger, siger Jesper Theilgaard.

Han tilføjer, at denne sommers meget ustabile vejr har været med til at skabe flere skybrud. Den overordnede årsag til, at vi oplever flere skybrud, er ifølge Theilgaard klimaforandringerne.

Præcis hvor i landet, det varslede skybrud rammer, er dog vanskeligt at forudse, tilføjer Jesper Theilgaard.

- Man kan ikke sætte byer på, fordi skybruddene typisk er lokale. Der er nogle, som får skybrud, men de fleste vil ikke opleve det, siger han.

I forbindelse med dagens vejrsituation har DMI varslet skybrud i Jylland og på Fyn, men Jesper Theilgaard forventer også, at der vil blive varslet om det på Sjælland senere i dag. Sjællænderne kan ifølge vejrværten dog først forvente, at det voldsomme vejr rammer efter midnat.

I de tidlige morgentimer vil skybruddet formodentlig være overstået i hele landet, tilføjer Jesper Theilgaard.

  • Print
  • Del artiklen: