Tid til UV-indeks

Med forårets indtog kommer også lysten til at slænge sig i liggestolen under solens stråler - men tjek først UV-indekset!

Vi kender alle lyskurvens farver - grøn, gul og rød - og deres betydning. Faktisk kan farverne tolkes på præcis samme måde, når det gælder UV-indekset, som nu igen vil være med i vejrudsigten på DR.

Tanken med UV-indekset er at give et enkelt og hurtigt signal om, hvor stærk solen vil påvirke huden - fra den grønne ufarlige til den røde farlige.

Men som altid, når der er tale en enkle værktøjer, er der nogle ekstra forhold, man bør tage med i sin overvejelse om, hvor lang tid man vil ligge i solen. Huden reagerer på UV-strålingen ved at danne pigment som forsvar mod den skadelige stråling - jo mere pigment jo bedre beskyttelse!

  • Generelt bør man afholde sig fra at tage solbad i middagsheden, hvor solen står højst på himlen. Her er UV-strålingen stærkest.

  • I forårsmånederne er man mest modtagelig for UV-strålingen, dvs huden har endnu ikke haft mulighed for at danne pigment som forsvar, så på denne tid skal man være ekstra forsigtig.

  • Hudtypen og hårfarven spiller også ind. Den mest udsatte gruppe er de rødhårede med en lys hud. De bliver ofte solskoldet, og jo flere skoldninger jo større risiko er der for at danne hudkræft.

  • Selv om man sidder under en parasol vil man alligevel blive påvirket af UV-strålingen, da noget af strålingen reflekteres fra jordoverfladen - ikke indst hvis man er på stranden, hvor sandet agerer som en reflektor.

Figuren viser. hvordan de forskellige hudtyper påvirkes af UV-strålingen og køres musen hen over farvekoderne nederst, kommer en tekst om, hvor længe man kan ligge i solen - hvis man ellers har en hudtype 2. Hvis man er type 1, kan man ikke ligge så længe i solen, mens man kan være mere rolig med en type 3 eller 4.

Vejret spiller logisk nok en stor rolle i denne sammenhæng. En klar dybblå himmel uden skyer medfører en stærkere UV-stråling end en diset skyfri luft. Skyer fjerner også en del af strålingen, så i denne sammenhæng er et tyndt skydække positivt - selv om det holder temperaturen nede.

Under alle omstændigheder er det en god ide at kende de fire solråd, som Kræftens Bekæmpelse har opstillet:

  • Siesta - hold fri fra solen i middagsheden

  • Solhat - brug hat med skygge for at undgå direkte solstråling

  • Solcreme - brug rigeligt med solcreme med en tilstrækkelig faktor

  • Sluk Solariet - undgå solarier