Tørke i Danmark: Her er de knastørre tal

Få det aktuelle overblik over tørkeindeks, brandfare, afbrændingsforbud, tørkedage og udsigten til, hvor længe tørken varer i Danmark. Siden opdateres dagligt med nye tal.

Tørken har ramt Danmark. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det seneste døgns regn- og tordenbyger har på landsplan ændret på tørkesituationen, så vi mandag for første gang i 27 dage ikke havde et tørkedøgn.

DR Vejret giver løbende et overblik over tørken med de aktuelle tal for tørkeindeks, brandfare, tørkedage og udsigten til, hvor lang tid tørken kan fortsætte.

Siden opdateres dagligt.

Tørkeindekset er 8,6 på landsplan.

Mandag var det første gang siden 30. maj, tørkeindekset har været under 9.

Da tørkeindekset den 10. juni nåede 10, var det første gang tørkeindekset nåede sit maksimale niveau siden sommeren 2018.

Tørkeindekset går på en skala fra 0 til 10, hvor et tørkeindeks på 10 betyder, at der mangler 100 millimeter nedbør i jordens vandmagasiner.

Efter de seneste dages regn er tørkeindekset i alle kommuner under 10.

Lavest er det i Billund Kommune, hvor tørkeindekset er 6,7.

I Sønderborg Kommune og Ærø Kommune er tørkeindekset med 9,8 højest

Da tørken startede var det blot tredje gang siden 2005, at tørkeindekset på landsplan nåede 10.

I 2008 kulminerede tørkeindekset på 10 i tre dage fra den 9. til den 11. juni, hvorefter nedbørsforholdene blev mere almindelige for årstiden. Det samme gjorde tørkeindekset.

2018 fortsatte derimod den tørre trend med tørkedøgn på stribe frem til starten af august, og i hele 20 dage i løbet af en helt usædvanlig tør juli var tørkeindekset oppe på 10.

Afbrændingsforbud

Der er ifølge brandfare.dk nu afbrændingsforbud flere steder i landet. Kommuner med helt eller delvist afbrændingsforbud er markeret med rødt på kortet ovenfor.

Afbrændingsforbud kan variere fra kommune til kommune, så du skal altid tjekke, hvad der gælder der, hvor du er. Se mere om afbrændingsforbud og hvad de indebærer på brandfare.dk.

Tørkedøgn

Vi havde indtil den 25. juni haft 26 tørkedøgn i træk.

Et tørkedøgn defineres af DMI som et døgn, hvor tørkeindekset på landsplan er mindst 9.

Med i alt 26 tørkedøgn i år har vi ikke så tidligt på året haft så mange tørkedøgn, siden tørkeindekset blev indført i 2005.

I 2008 havde der på samme tidspunkt været 23 tørkedøgn.

Set hen over hele sommerhalvåret har 2018 haft flest tørkedøgn, siden tørkeindekset blev indført i 2005.

I alt var der i løbet af sommeren 2018 hele 58 tørkedøgn. 2008 følger efter med 29 tørkedøgn, mens der i 2006 var 16 døgn med et tørkeindeks på mindst 9.

Den fortsatte tørke vil give yderligere tørkedage de kommende dage.

Nedbør de kommende dage

Efter et par dage med mest tørt vejr, vil en front med regn og byger fra torsdag formiddag og frem til fredag morgen passere landet.

Især i den nordvestlige del af Jylland kan der falde 10-15 millimeter i forbindelse med bygerne.

Ellers ventes der generelt 2 til 7 millimeter regn. Nogle steder i landet kan dog få mindre.

Herefter vil en periode med mere ustadigt vejr give flere regnvejr, der skal passere Danmark. Det næste regnvejr kommer lørdag.