Tørkeramt Danmark

Naturen er knastør og har mest af alt brug for en ordentlig skylle.

Tørre og gule kornmarker nær Barmer i begyndelsen af juli. Varmen og tørken ser ud til at fortsætte. Der kan måske komme lidt regn midt på ugen, men det batter formentligt ikke i det store tørkeregnskab. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

2018 er historisk tør, hvilket er åbenlyst, når vi kigger ud på det efterhånden mest gule græstapet, som pryder landskabet.

Tilbage i 2005 begyndte DMI at beregne et tørkeindeks for Danmark, det er med andre ord en relativt ny opgørelse over hvor tør eller våd vores jord er. Tørkeindekset er et udtryk for, hvor meget vand planter har til rådighed i jorden. I det tidlige forår nulstilles tørkeindekset, for her er der mest vand i jorden. Når tørkeindekset er 0 er der 100 liter vand pr. kvadratmeter til rådighed for planterne. I sommerperioden fordamper der typisk mere vand end vi får tilført og derfor stiger tørkeindekset. I en ’normal’ juni og juli vil tørkeindekset komme op på ca. 6.

Læs mere om tørkeindekset her:

Danmark er 'rødglødende' og oppe på et tørkeindeks på 9 eller 10 i disse dage. (Foto: Kilde: DMI)

I år er det langt mere tørt end normalt og det har foreløbigt resulteret i 35 dage med tørkeindeks på 9 eller 10. Når tørkeindekset er oppe på det højeste tal 10, er der ingen vand til rådighed for planterne.

Udsigt til regn og byger

I midten af den nye uge kan der måske komme regn og byger. Prognoserne er dog fortsat meget usikre i forhold til hvor meget regn det bliver til. Umiddelbart vil regnen især komme i bygeform og derfor kun ramme inden for ret afgrænsede geografiske områder. Der bliver altså næppe tale om det store landsdækkende regnvejr, som vi i virkeligheden har mest brug for, for at få tørkeindekset til at falde.

Ifølge DMI skal der i hvertfald 40 mm regn til på landsplan, for at få tørkeindekset bragt ordentligt ned.

Læs mere her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk