Trods regn, blæst og frost: Verdensmester SUP'er Danmark rundt

Der venter omkring 1400 kilometers sejlads i ustadigt vejr for Casper Steinfath.

Der venter 1400 kilometer rundt i de danske farvande for Casper Steinfath. Foto: Privat

Når man skal have et interview med en travl sportsstjerne, så kan det ofte knibe med at finde plads i kalenderen til, hvornår der er tid til at sætte sig ned. Helt de samme udfordringer har den seksdobbelte verdensmester i stand up paddle Casper Steinfath ikke. Han både passer sin sport og sætter sig ned, når det er tid til et interview.

- Jeg sidder bogstavelig talt og holder øje med horisonten, bølgerne er 2,5 meter høje, så de skulle helst ikke vælte mig i, lyder det fra Casper Steinfath på en overraskende god og rolig telefonforbindelse ude i Vesterhavet. Der sidder han nemlig, på sit stand up paddlebræt. Og lige nu er der er ingen vindsus i mikrofonen, der afslører, at den 28-årige paddlesurfer må kæmpe med vindforhold af kuling-styrke mandag formiddag.

Han er på første del af sin Danmarksomsejling, en tur der giver ham 1400 kilometer mere erfaring med de danske farvande. Inklusive kuling, regn og nattefrost.

- Jeg er jo ikke ny i at lege på vandet, hvor man jagter vind og vejrforhold, men forleden, da jeg stod op, var det fandme koldt, og der skulle jeg lige sige til mig selv, hvad er det lige du har rodet dig ud i, siger han og griner.

Det rette vejr og sind

Turen begyndte i hans hjemstavn Klitmøller, og mandag formiddag er han ud for kysten cirka 10 kilometer fra Løkken. Med på brættet har han også telt, kogegrej - og en telefon, så han kan lave interviews med fødderne hvilene i Nordsøens seks grader varme vand.

- Jeg havde da håbet, at det flotte og rolige vejr fra marts ville fortsætte, eller med andre ord, slet ikke det, Vesterhavet disker med nu, fortæller han.

Når dagens omtrent 40 kilometer er padlet, sejler han mod land og overnatter der. Og derfra skal vejrudsigten gennemtrawles. Men det kræver mere end planlægning efter den. Sindet skal også være med. For at få den bedste sejlads kræver det nemlig, at man må jonglere med vejr og nattesøvn.

- Jeg er i princippet indstillet på at sejle i løbet af hele døgnet, og for eksempel i dag betød det meget for mig at komme tidligt på vandet, fordi jeg så kunne få den gode sydvestenvind, siger Casper Steinfath.

Undervejs på turen overnatter Casper Steinfath i et medbragt telt, og aftensmaden klares med kogegrej, der også er i oppakningen. Den kommende uge giver vejret dog også udfordringer på land, der der vil være nattefrost flere nætter.

Lavpunkter og bedre mad

Casper Steinfath ser den ustadige vejrudsigt som et ekstra element på turen.

- Jeg elsker eventyr, og jeg har padlet og surfet, siden jeg kunne gå. Så jeg har indstillet mig på, at jeg skal opleve hele paletten af både Vesterhavet og vejret i Danmark. Men jeg drømmer om solrige dage og rolige vindforhold.

Og selvom det langt fra er, hvad man møder i femdøgnsprognosen, så har den optimistiske nordjyde også et svar til det.

- Når man står i de lavpunkter, så er det også de dage man oplever allermest. Og når man kommer ind, så smager maden bare bedre.

Planlægning efter udsigten

Casper Steinfath regner med at forcere de 1400 kilometer hav på omtrent 50 dage. Det giver også andre paddlesurfere eller sejlere god mulighed for at sejle med. Forhåbentligvis i mere roligt vejr.

- Jeg er totalt vejrnørd, så jeg kigger en dag frem og ser, hvad der kan lade sig gøre. Men jeg prøver hele tiden at tænke 3-4 dage frem, fordi jeg håber, at folk vil padle med undervejs, siger han.

- Det (vejret, red.) presser vejret mig totalt. Altså i dag var jeg jo på vandet klokken syv, for at udnytte det vejrvindue, der opstår. Det lykkes rigtig godt nu, så det kræver, at jeg er omstillingsparat, og i princippet forbereder jeg mig på at padle hele døgnet, hvis det er nødvendigt. Omvendt må jeg også tage en hviledag, hvis vinden går direkte imod mig og er for kraftig.

28-årige Casper Steinfath er mangedobbelt verdens- og europamester i stand up paddle, og han har flere gange krydset store afstande, senest sejlet fra Djursland til Sverige. Foto: privat

På gåben i Sønderjylland

Måske man skal være lidt varsom med at kalde sejlturen for en Danmarksomsejlning. Der er nemlig dele af Østersøen, han undlader at padle ud. Skulle han nå omkring Bornholm ville det nemlig give ham i hvert fald 350 kilometer mere på triptælleren.

- Min bekendte på Bornholm har allerede skrevet og brokket sig, og der kommer nok flere mails, siger Casper Steinfath.

- At sejle til Bornholm må blive en anden saga, siger han. - Når jeg har sejlet rundt, syd om Fyn, sejler jeg mod Flensburg fjord. Og så har jeg bygget min egen vogn, hvor mit bræt og udstyr kan ligge i. Det er sådan en vogn med to lange håndtag, så jeg kan trække den. Så jeg gør, ligesom man gjorde i gamle dage, når man kom fra øst og skulle krydse Jylland; jeg går hen over Sønderjylland, så der venter lige en 40 kilometers gåtur, siger han.

Du kan løbende følge med i Casper Steinfaths tur på kortet her.