Trods super-sommer: Oslo kom først med en 'tropenat'

Det er de danske kyster og farvandes skyld, hvis nordmændene sover varmere end os.

Det er de danske farvandes skyld. Som eksempelvis Alssund ved Sønderborg i drone-videoen herover. Det er på grund af kysterne, at Norge og Oslo trods en rekordvarm dansk sommer blev de første til at opleve en såkaldt tropenat.

Natten til onsdag registrerede den norske vejrtjeneste den første tropenat i Oslo siden 2003. Et fænomen der kræver, at temperaturen ikke på noget tidspunkt kommer under 20,1 grader.

- Man har en ide om, at Oslo og den sydlige del af Norge, der ligger nordligere end Danmark, er koldere end herhjemme. Sådan er det ikke nødvendigvis om sommeren, når der er østenvindssituationer som nu, siger DR Vejrets tv-meteorolog Søren Jacobsen.

Vand til alle sider i Danmark

- Tæt inde ved de norske fjorde er der store landområder. Det samme gælder visse steder i Sverige. I Danmark er vi omgivet af vand alle steder. Det er man ikke i Oslo, der ligger i bunden af en meget lang fjord, men hvor der er stor landområder omkring. Derfor vil man hurtigere opleve tropenætter - og generelt varmere vejr - end ved en dansk kyst, der er mere udsat for vind og åbent vand, forklarer Søren Jacobsen.

Kører på Margueritruten

DR Vejret nåede torsdag på turen rundt langs Margueritruten til Sønderborg. Ved bredden af Alssund og med Sønderborg Slot som historisk kulisse slog ‘Vores vejr’ lejr og stillede vejrskærmen op. På kortet under artiklen her kan du se, hvor karavanen kommer hen de kommende uger.

Selv om det har været varmt indtil nu, så har det ikke været helt nok til, at tropenætter eller tropedøgn er blevet registreret herhjemme. Det vil sige nætter eller døgn, hvor temperaturen ikke dykker under 20 grader. Men de rykker tættere på.

Tropenætter måske på vej

- Tiden nærmer sig. Der er flere ting, der skal være opfyldt for, at det kan ske i Danmark. Luftmassen skal være varm nok. Men det gælder også vandtemperaturen, der skal nærme sig de 20 grader. Det har vi en del steder nu, så vi nærmer os det tidspunkt, hvor tropenætterne forekommer. Men den rette kombination har ikke været til stede i Danmark endnu, siger Søren Jacobsen.

Du kan se mere om vejret fra Sønderborg i ‘Vores vejr’ sidst via linket her.

DR Vejret kører på Margueritruten de næste tre uger. Send dine vejrbilleder til vejret@dr.dk.
Facebook
Twitter