Tropisk orkan giver sommerligt oktobervejr i Europa

I hele Sydeuropa ventes sol og temperaturer på 25-30 grader i efterårsferien.

Det bliver vejr til at ligge ved poolen, hvis man skal sydpå i efterårsferien. (Foto: Bardur Eklund © Scanpix)

Går turen til middelhavet i efterårsferien, så er det shorts og solcreme, der skal med i kufferten. Et højtryk over Europa lover godt for ferievejret, uanset om turen går til Alanya, De Kanariske Øer, Kreta eller Sardinien.

- I Spanien kan temperaturen nemt komme over 30 grader i dag og i weekenden, mens der i næste uge ventes mellem 25 og 30 grader, fortæller DR-meteorolog Herdis Peil Damberg.

Det er i Spanien, det tyder på at bliver allervarmest, men det lover godt rigtig mange steder med usædvanligt høje temperaturer.

- Et højtryk over Centraleuropa giver godt vejr og tørvejr rigtig mange steder. Det er mest regnfuldt ved de britiske øer og Norge, siger Herdis Preil Damberg.

For badeentusiaster er der også godt nyt, hvis turen går sydpå. Mange steder i Middelhavet vil man finde badevandstemperaturer på 20-23 grader, mens der især nær den spanske kyst og omkring Mallorca er omkring 24-25 grader.

Ekstraordinært varmt vejr

Det lune oktobervejr i det meste af Europa skyldes bl.a. det højtryk, der ligger over Syd- og Centraleuropa. Derudover er orkanen ved navn Ophelia, der har retning mod Europa, også en del af forklaringen.

- Over 30 grader i Spanien er ret varmt for oktober. Normalt vil de have omkring de 20 grader på denne årstid. Det samme gælder i Danmark. 20 grader er ikke rekord, men det er heller ikke hverdagskost, siger Herdis Preil Damberg.

Højtrykket bliver lidt mere sydligt i løbet af næste uge, så i Skandinavien må man også regne med et par fronter og mere ustadigt vejr. Så bliver man i Danmark eller skal man til Sverige eller Norge, skal man altså have lidt regntøj med. Længere syd på ser det til gengæld tørt og lunt ud i hele efterårsferien.

- Det er den samme lune luft, som strømmer op til os, så vi kan også ramme de 20 grader i næste uge. Mandag bliver formentlig varmest inden fronter fra vest igen kommer ind til os, siger Herdis Preil Damberg.

Facebook
Twitter