Tropisk orkan Michael har kurs mod Florida

Cuba blev i nat berørt af den tropiske orkan, som overraskende er forstærket det seneste døgn.

Hurricane Michael klokken 8 dansk tid tirsdag d. 9 oktober 2018. Kursen er mod nordvestlige Florida (Foto: DR VEJRET grafik © DR vejret)

Det er i den nordvestlige del af Florida - ud mod den varme og fugtige mexikanske golf, at øjenbrynene rynkes og koncentrationen skærpes i det kommende døgn.

En lidt usædvanlig tropisk orkan forventes at ramme kysten der onsdag aften eller natten til torsdag. Vindstyrken kommer op på omkring 54 m/s og vindstød op til 62 m/s - det svarer til en styrke 3 på den tropiske orkanskala. Vind af orkanstyrke starter ved 33 m/s.

På den positive side tæller at uvejret har rigtig god fart på - det betyder at selv om der kommer store mængder regn, så bliver det ikke ved i dagevis, men rammer og forsvinder forholdsvis hurtigt.

Det kan vise sig at være vigtigt i forhold til at undgå de store ødelægger som de tropiske orkaner ´Harvey´ i Houston sidste år, og ´Florence´ i Carolina i september måned i år forårsagede. Der væltede regnen ned i dagevis og kombineret med stormflod fra havet fik det mange floder til at flyde over og oversvømme store områder.

´Michael´ er tiltaget i styrke alt i mens den har været udsat for ´windshear´ - ændringer i vindstyrken - i det nordlige flow den ligger i, og det er meget usædvanligt, sådanne vindskift er normalt dæmpende eller ødelæggende for udviklingen i tropiske orkaner, men det store vindfelt omkring orkanen gør den muligvis lidt mere resistent overfor disse ´windshear`.

Alle de begrænsende ting ser dog ud til at formindskes de kommende dage hvor orkanen forventes at tiltage til en styrke 3 orkan, på skalaen der løber til 5.