Truslen fra TV2 førte meteorologerne tilbage til TVA

I 1965 afskaffede DR meteorologerne i . Først da TV2 var på tegnebrættet med vejrudsendelser kom fagfolkene tilbage i TV-avisen.

Mikael Jarnvig som han så ud i 1989, da han var blandt de første meteorologer, der fik lov til at slutte den daglige TV-avis af med en vejrudsigt. (© DR)

Hvis man ind i mellem glemmer, hvor meget 25 år er, så skal man bare minde sig selv om, at der for 25 år siden ikke var vejrværter i TV Avisen.

Det kom der nemlig først den 31. januar 1988, da DRs monopoltid lakkede mod enden. På det tidspunkt var planerne om TV2 så fremskredne, at man på DR fik nys om, at TV2 ville gøre noget helt særligt for vejret.

- Hele startskuddet var nok, at TV2 dukkede op i horisonten. Og så havde vi fået en ny direktør, der havde opholdt sig i udlandet i årevis, hvor der skete en hel masse på vejrfronten, siger meteorolog Mikael Jarnvig, der var på det første hold af "levende meteorologer" i TV Avisen fra 1988.

I begyndelsen af året fik de fire meteorologer Mikael Jarnvig, Torben Klausen, Henrik Voldborg og Jørn Thomsen kun lov til at komme på skærmen om søndagen.

Men et par måneder før premieren på TV2, der lovede "Vejr og Mad med Arne Lundemann", rustede man op på DR og lod den levende vejrudsigt blive hverdagskost.

Vi var det friske pust

I dag er det nok de færreste, der tænker over, at vejrværterne ligefrem gør TV Avisen mere sprælsk. Men sådan var det dengang i 1988, husker Mikael Jarnvig.

- Folk var meget begejstrede over, at der pludselig kom andre i studiet end de der meget kontrollerede oplæsere. Der var ikke meget spræl i TV-avisens studier dengang. Det var meget pænt og meget ordentligt og lige efter bogen, siger Jarnvig.

- Det var et frisk pust, at der var flere med i studiet. Den ping pong, der opstod,  når man fik et oplæg, man ikke lige var klar over og så skulle gribe den i luften og måske gi' en tilbage bagefter, husker Mikael Jarnvig. 

Vejrmagistrene og søndagsvejret

Faktisk havde der allerede gennem en årrække fra sidst i 50'erne til 1965 været meteorologer på tv. Godt nok kun om lørdagen, så familien Danmark kunne se hvordan vejret ville blive på søndagsudflugten.

Fra artiklen "TV-vejret - et historisk tilbageblik" (© Vejret nummer 90- februar 2002)

Da "Aktuelt" skiftede navn til "TV-avisen" i 1965, mente man imidlertid ikke, at man behøvede en meteorolog - eller en vejrmagister, som de også blev kaldt - til at fortælle om vejret.

Formidling på skærmen skulle varetages af journalister, meteorologerne måtte holde sig til det vejrfaglige. Det betød, at det der dengang hed Vejrtjenesten hver dag måtte sende vejrkort og vejrudsigter til DR med en taxa, hvorefter det så blev rettet til og formidlet af TV-avisens vært.

"I får ikke min skærm!"

Mikael Jarnvig husker hvordan TV-avisens daværende chef Lasse Jensen under et møde med direktøren for Meteorologisk Institut om en modernisering af vejrudsigterne havde sagt: " Du kan sige, hvad du vil. I får ikke min skærm. Journalister er uddannet til at formidle fagstof, meteorologer er fagfolk, altså skal meteorologer ikke på skærmen".

Men på kom de i 1988, hvilket glædede Mikael Jarnvig, der nu selv fik lov til at formidle det arbejde, han havde forberedt.

- Jeg synes, det var spændende selv at præsentere tingene, i stedet for at tegne kortene, faxe dem og så lade grafisk tegnestue reproducere dem, og så skrive teksten til journalisten, siger Mikael Jarnvig.

De faglige og de folkelige

Da TV2 gik i luften 1. oktober 1988 forsøgte de sig med udsendelsen Mad og vejr med Arne Lundemann, men det holdt kun tre måneder.

- Ja, det format holdt ikke rigtigt. På det tidspunkt havde vi fået et kæmpe forspring på DR. De havde folkeligheden, men vi havde fagligheden, siger Mikael Jarnvig, der sluttede i DR i 1996 for først at tage til TV3 og dernæst TV2.

I dag er han på vej tilbage til DR for at blive en del af DR Vejret og et hold på 7 vejrværter, der både består af journalister, magistre og meteorologer.

Mange forskellige typer

Og netop mangfoldigheden er noget af det, der kendetegner den udvikling, der er sket på 25 år, siger Mikael Jarnvig.

- Der har været mange flere værter med forskellige temperamenter og tøjstile og hår. Det er blevet meget mere spraglet, og samtidig er teknikken speedet 10 gear op. Dengang var det meget tamt, hvad der kunne lade sig gøre, siger han.

I januar 1988 varede søndagens vejrudsigt omkring 5 minutter. I dag udkommer DR Vejret med 190 tv-minutter om ugen, fordelt på mange daglige udsendelser på mange kanaler.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk