Tyskland ramt af voldsomt uvejr - fik 100 millimeter regn på få timer

Rekordstore nedbørsmængder ramte Tyskland torsdag aften.

Et voldsomt uvejr trak torsdag eftermiddag og aften hen over store dele af Tyskland med skybrud, hagl og kraftige vindstød.

Med nedbørsmængder på 100 millimeter, der faldt på få timer, stod flere tyske byer torsdag aften under vand, mens kraftige vindstød væltede træer.

Uvejret begyndte torsdag eftermiddag, da der blev dannet kraftige tordenbyger over det vestlige Tyskland. I løbet af aftenen blev også det sydlige Tyskland ramt af det voldsomme vejr, inden tordenbygerne i løbet af aftenen trak videre ind over det østlige Tyskland.

Uvejr trak ind over Frankfurt am Main torsdag aften. (Foto: © Arne Dedert/dpa)

Oversvømmelser og væltede træer

Veje og kældre stod torsdag aften under vand i flere tyske byer, og især i delstaterne Nordrhein-Westfalen og Niedersachsen gav de kraftige skybrud oversvømmelser.

Ifølge den tyske tv-station ZDF rykkede brandvæsenet i Braunschweig i Niedersachsen og i Duisburg i Nordrhein-Westfalen ud til hundredvis af indsatser.

Videoer på de sociale medier viser, hvordan veje stod under vand, butikker blev oversvømmet, mens sporvogne og biler sad fast i vandmasserne. Lignende optagelser kom også fra Kassel i Hessen, der i to omgange blev ramt det voldsomme uvejr.

Også Harzen blev hårdt ramt af uvejret.

Træer væltede ned over parkerede biler i Frankfurt. (Foto: © BORIS ROESSLER)

I Neuwied i Rheinland-Pfalz faldt et træ ned på en kørende bil.

- I en anden indsats måtte personer reddes fra deres bil i en oversvømmet tunnel, udtalte det lokale beredskab til ZDF.

I forstaden Sindlingen i Frankfurt blev flere biler alvorligt beskadiget af væltede træer, og i Valley i delstaten Bayern faldt der hagl på størrelse med golfbolde ned fra himlen.

Hagl så store som golfbolde i Valley i den sydtyske delstat Bayern. (Foto: © Elke Richter/dpa)

Store dele af den tyske togtrafik var torsdag aften indstillet, og Deutsche Bahn stillede tog til rådighed til overnatning for strandede passagerer i flere byer. Ifølge en talskvinde fra Deutsche Bahn blev der indsat tog til overnatning i Berlin, Bremen, Frankfurt am Main, Göttingen, Hamborg, Hannover og Kassel.

Også flytrafikken blev berørt af uvejret. I Düsseldorf lufthavn blev flytrafikken midlertidigt indstillet tidligt torsdag aften.

Rekordstore nedbørsmængder

Det voldsomme uvejr gav flere steder i Tyskland store mængder regn.

Mest faldt der i Sassendorf, der ligger 30 kilometer øst for Dortmund i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Her faldt der ifølge den tyske vejrtjeneste Deutscher Wetterdienst hele 100 millimeter regn frem til fredag morgen.

Det er en største nedbørsmængde målt i Sassendorf på et døgn. Målingerne går tilbage til 1941.

I Gelsenkirchen, der ligger mellem Duisburg og Dortmund fik man ligeledes ny nedbørsrekord. Her faldt der 95 millimeter regn på under et døgn.

Motorvej A59 i Duisburg under vand efter store mængder regn faldt torsdag. (Foto: © Christoph Reichwein/dpa)

Torsdagens kraftigste skybrud i Tyskland ramte Jülich, der ligger 20 kilometer vest for Köln.

På en halv time blev der registeret 50 millimeter regn. Det svarer til over tredobbelt skybrud.

Det betegnes ifølge de danske definitioner som skybrud, når der falder over 15 millimeter på 30 minutter.

Vindstød af orkanstyrke

I forbindelse med de mange kraftige tordenbyger, der passerede hen over Tyskland, var der flere steder vindstød af stormstyrke.

Torsdagens højeste vindstød blev målt på det 1.141 meter høje bjerg Brocken i Harzen, hvor et vindstød først på aftenen med 33,8 meter i sekundet nåede orkanstyrke.

Kraftige vindstød ramte også nær Berlin, da tordenbyger i aftentimerne passerede. I Potsdam nåede et vindstød stormstyrke, da der blev målt 25,3 meter i sekundet.

Lyn over Müncheberg i Brandenburg torsdag aften. (Foto: © Patrick Pleul/dpa)

Rekordvarme i Østrig og Sydtyskland

Det voldsomme uvejr, der ramte Tyskland, opstod i forbindelse med meget varm luft, der fra Middelhavet blæste op over Italien, det nordlige Balkan - og herfra videre til Østrig og det sydlige Tyskland.

På grænsen til betydeligt køligere luft over Nordsøen og Danmark opstod tordenbygerne.

Middelhavsvarmen sendte temperaturerne op i både Østrig og Sydtyskland til over 35 grader, og lokalt blev der sat nye varmerekorder for juni.

I Østrig nåede temperaturen torsdag eftermiddag op på 36,2 grader i Bad Goisern sydvest for Salzburg. I Salzburg viste termometeret samtidig 36,0 grader, og i Innsbruck blev der målt 35,7 grader.

I Abtenau nord for det østrigske skisportssted Wagrain satte man med 35,6 grader ny lokal varmerekord for juni.

I Sydtyskland nåede temperaturen i Reit im Winkl i delstaten Bayern op på 35,7 grader. Dermed slog man eftertrykkeligt den gamle junirekord fra 2019, der lød på 34,9 grader.

Fire andre steder i Sydtyskland blev der også sat nye lokale varmerekorder for juni.

Satellitbillede torsdag kl. 20.50: De enorme tordenbyger dækker stort set hele Tyskland. Danmark kan anes øverst i billedet - med Bornholm øverst til højre. (© NOAA)