Uanset vejret står Gudhjem Havnekor klar: 'Vi synger, selv når skibet ikke er der'

I går var det 110. gang, at koret mødtes i år.

I går var det gang nummer 1.398, at Gudhjem Havnekor sang Christiansøfærgen M/S Ertholm ud af Gudhjem Havn.

Det fik Sommervejret lov til at opleve i går morges, da vi i denne uge er i Gudhjem på Bornholm. Her stod omtrent 30 sangfugle klar til at synge Christiansøfærgen ud, som de har gjort så mange gange før.

Siden 2012 har koret hver eneste dag i sæsonen fra Skærtorsdag i påsken til sidste dag i efterårsferien sunget for skibet og dets gæster, når det første gang på dagen forlader havnen klokken 10.

Og det er uanset, hvordan vejret arter sig:

- Vi synger uanset vejret. Vi synger, selv når skibet ikke er der; nogle gange kan det ikke komme ind på grund af vejret, og så sejler det nede fra havnen i Nørresand. Men så står vi her og synger alligevel, når der kommer forbi, fortæller Jens Riis, som er førsteviolinist i Gudhjem Havnekor.

De seneste år har koret hver dag sunget fire sange. De starter altid med 'Hvem kan sejle foruden vind'. Herefter bliver der så valgt to sange fra højskolesangbogen, og så slutter de af med en sang, som er digtet til lejligheden 'Der går altid både tilbage – både tilbage til Gudhjem igen'.

- Vi har siden 2012 sunget tæt på 5.000 sange, hvoraf nogle selvfølgelig er gengangere. Men folk er altid meget begejstret. Dem ombord lytter meget andægtigt, klapper meget og er glade for det, siger Jens Riis.

Skaber sammenhold

Det er dog ikke kun Christiansøfærgens brugere, som får glæde af morgensangen. Også kordeltagerne får en kæmpe gevinst, fortæller Jens Riis.

- Der bliver skabt et sammenhold, og man lærer nye mennesker at kende, som man ellers ikke ville have mødt. Særligt for tilflyttere er det en alletiders måde at lære folk at kende på og blive betragtet som én, der hører til, siger han.

Efter gruppen har sunget, går de nemlig altid op på den lokale café og drikker kaffe:

- Og så står den på bysladder og løgnehistorier. Så det er også en god måde at blive underholdt på, siger Jens Riis.

Alle er velkomne

Havnekoret er ikke en forening eller en klub, men et fuldstændig frivilligt foretagende. Derfor er alle velkommen til at deltage i morgensangen:

- Vi er typisk mellem 10 og 50 mennesker. Der kommer folk helt fra Rønne og synger med nogle gange. Men vi har også prøvet at være helt nede på 2-3 andre udover mig, når vejret har været rigtig ondt, siger Jens Riis.

Særligt her i sommerperioden, hvor Gudhjem er meget besøgt af turister, oplever koret, at folk spontant slutter sig til. Og ellers så lokker koret dem med over:

- Når der er mange turister, så går vi hen og shanghajer dem, giver dem et hæfte og siger de skal synge med. Det er meget skægt. Særligt når de her store stærke mænd kommer forbi, og vi giver dem et hæfte i hånden, så bliver de så små, siger Jens Riis.

Selve sangseancen tager omtrent ti minutter, men koret mødes ofte ti minutter før for at være sikre på, at de er klar.

Facebook
Twitter