Udsigt til 25 grader: I dag kan blive årets første sommerdag

Det er usædvanlig tidligt i maj, hvis vi i dag rammer 25 grader.

Mandag kommer varmen op over Danmark. Det giver over 20 grader mange steder. Det bliver køligst ved kysterne. Her er det Gammel Løgten Strand mandag formiddag.

Vi fik den første forsmag på varmen søndag, hvor termometeret kravlede op på 22,4 grader i Horsens. Men allerede inden middag mandag har vi passeret gårdsdagens højdespringer, og kigger man i prognoserne, så er der håb om, at temperaturen kan stige et par grader endnu.

Det fortæller vejrvært Anders Brandt fra DR Vejret.

- Hele den sydlige halvdel af landet har mulighed for at komme op omkring 25 grader, stedvist kan man godt komme lidt derover. Og så er det, vi har årets første sommerdag.

Maj kan sagtens give os de meget varme dage, men ifølge Anders Brandt er det relativt usædvanligt, at de falder så tidligt på måneden.

- Normalt oplever vi den første sommerdag små 14 dage senere end nu. De to seneste år har vi skullet helt hen i juni måned, før vi havde en sommerdag.

En svale fra Atlanterhavet

Varmen er også kommet til resten af Europa, og de sydlige egne har nydt godt af det i et par dage. Men på grund af Danmarks nordlige placering kan vi dog ikke forvente at opleve helt så varmt vejr som naboerne fra syd, forklarer Anders Brandt.

- Det er stort lavtryk ude over Atlanterhavet, der pumper varm luft op over store dele af Europa. I går var det for eksempel 31 grader i Tyskland, og det er noget af den varme, vi mærker heroppe i dag.

Nogen rekorder bliver det ikke til, hvis vi passerer 25,0 grader mandag. Tidligere år har der nemlig været god grund til at klippe buksebenene af ved knæene tidligere endnu, fortæller Anders Brandt efter et kig i vejrarkivet.

- Den første meteorologiske sommerdag kan godt komme tidligere, og den tidligste sommerdag var 17. april. Den skal man også være et par år for at kunne huske, det var i 1964. Alletiders seneste sommerdag fik vi i 2004, hvor vi måtte vente helt til 30. juli før temperaturen nåede over 25 grader.

Hvornår vi næste gang har mulighed for at komme over 25 grader siger prognoserne ikke noget om. De siger dog, at det ikke bliver i den nærmeste fremtid, fortæller Anders Brandt.

- Det er en enlig svale, som man skal nyde, for det ser ud, som om at vi de kommende dage kan kigge langt efter sommervarme, siger han og tilføjer et men, der sikkert vil lune én gruppe af øboer.

- Bornholm kan godt redde sig en sommerdag i morgen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk