Udsigt til rekordvarmt og vådt nytårsvejr

Temperaturerne kan slå varmerekorder nytårsaften, selvom det bliver et vådt fyrværkerivejr.

Nytåret bliver rekordvarmt, vådt og nogle steder diset. (Foto: © Leif Thøisen)

Det bliver et varmt og vådt nytår i år.

Faktisk kan nytårsaftensdag og nytårsdag ende med at blive de varmeste hidtil i Danmarks historie. Rekorderne blev slået sidste nytår og ligger på hhv. 10,4 grader og 11,6 grader.

Men det kan blive endnu varmere i år, hvis prognoserne holder stik.

- Prognoserne foruder mere end 12 grader omkring midnat nytårsaften i den sydligste del af landet.

Det siger meterorolog ved DR Vejret Anders Brandt.

De høje nytårstemperaturer skyldes usædvanlig varm luft fra Sydvesteuropa, der vil blæse op over Danmark fra sydvest nytårsaften og nytårsnat.

- Den usædvanlige varme kan allerede ret tidligt på aftenen give os den varmeste nytårsaftensdag registreret i Danmark siden 1874, da vi ’blot’ skal op over de 10,4 grader, som vi oplevede så sent som sidste år.

Nytårsdag kan også blive rekordvarm, hvis vi efter midnat når over de 11,6 grader, der blev målt den 1. januar i år.

Kommer temperturen efter midnat til at blive endnu højere end de 12 grader, prognoserne spår, så kan vi ovenikøbet blot en time inde i det nye år stå med en ny dansk varmerekord for januar måned.

Det siger Anders Brandt.

Varmerekorden for januar er lige nu på 12,4 grader, som der blev målt i Sønderborg i 2005.

Mens det kan blive over 15 grader i Nordtyskland, forudser prognoserne i den sydligste del af landet mere end 12 grader omkring midnat nytårsaften.

På med regntøjet til fyrværkeriet

Vejrguderne er ikke i rakethumør, selvom temperaturerne bliver rekordhøje. De sender nemlig regnvejr ind over Danmark nytårsaften i de gyldne aftentimer op til og omkring midnat.

Vådest bliver det i de sydlige egne af både Jylland, Fyn og Sjælland, mens nordvestjyderne er dem, der slipper afsted med mindst regn til midnatsfyrværkeriet.

Det siger Mikael Jarnvig, meteorolog ved DR Vejret.

- Nordvestjyderne i Thy og Vensyssel har endda chance for, at regnen akkurat er passeret ved midnatstid, så raketterne kan fyres af i tørvejr, siger Mikael Jarnvig.

Men for de fleste er det en god ide at huske både sikkerhedsbriller og regntøjet i morgen aften, når vi skal ud og se eller affyre fyrværkeri i det varme vintervejr, natten byder på.

- Særligt i de sydlige egne skal man ikke gå ud uden regntøj. Der duer en habbit og en strop-kjole ikke, selvom det næsten er varmt nok til det, siger DR's meteorolog, Mikael Jarnvig.

- De fleste kan også få nogenlunde lodrette affyringer af deres raketter, for vinden er der kun særligt rusk i i de helt sydlige dele af landet.