Uret siger sommertid - men vejret siger noget andet

Søndag vågnede folk og fæ op til et hvidt landskab på Sjælland.

Timingen var slående, da vejret skiftede til vinterligt, næsten samtidig med at vi klokken 2 natten til søndag gik over til sommertid.

Temperaturen dalede ned til og mange steder klart under

frysepunktet
, og en bister nordøstlig vind bragede ind over os.

Og især den østlige del af landet fik også vinterligt nedbør. Store dele af Sjælland vågnede søndag morgen op til et mere eller mindre snedækket landskab, og visse dele af Fyn fik også nogle centimeter sne.

Samtidig skabte den kraftige østenvind forhøjet vandstand i den vestlige del af Østersøen - nogle steder op til 140 centimeter over dagligt vande.

Det var tilfældet ved Bagenkop på Langeland, hvor så høj vandstand definerer en 20 års hændelse.

I flere byer langs den sønderjyske østkyst stod vandet op på havnenes kajer, blandt andet i Sønderborg og Haderslev.

Men søndagen bød også på solskin og en dybblå himmel.

De sidste dage af marts bliver kolde og klare. Og i de første dage af april fortsætter det kølige forårsvejr. Men det vil blive mere ustadigt end i den seneste tid.

Påskeugen byder på stigende temperaturer, men det ser også ud til, at helligdagene bliver blæsende, skyede og med regn flere af dagene.

 • Højvande ved Barsø i Sønderjylland. Her var det ikke muligt at komme tørskoet på og af den lille færge. Molen var helt oversvømmet. Den lille bil kom dog i land. Ikke så langt derfra, ved Aabenraa stoppede vandet med at stige omkring 136 cm over dagligt vande søndag eftermiddag. (Foto: Morten Birk Lassen © (C) DR brugerbillede)
  1 / 9
 • Generelt var der meget vand i Genner Bugt i Sønderjylland. Her ser vi vandet skvulpe over en dæmning ved Kalvø (Foto: Egon Johansen © (C) DR brugerbillede)
  2 / 9
 • På trods af de lave temperaturer, vi oplevede i søndags, sad der en lille blåmejse på kolde grene og spiste af koglerne. (Foto: Ole Sørensen © (C) DR brugerbillede)
  3 / 9
 • Andemor og ællinger på en hyggelig familietur ved Gentofte sø. (Foto: Benjamin Malone © (C) DR brugerbillede)
  4 / 9
 • Et smukt billede af solnedgangen søndag aften- med ekstremt farvespektrum på den vestlige himmel. Tilmed kan man se markante himmellegemer, Månen og Venus, som i denne tid dominerer den vestlige himmel efter solnedgang. (Foto: Bjørn Franck © (C) DR brugerbillede)
  5 / 9
 • Jeg har været så stolt af min mirabelle uden for badeværelsesvinduet i Saxogade på Vesterbro i København, skriver Dorte Skovgaard. Men blæsten i søndag lagde det ned. Helt tilfældigt havde hun taget et foto tidligere på dagen, inden træet væltede. Nu håber Dorte, at de kommunale gartnere kan redde noget af træet. (Foto: Dorte Skovgård © (C) DR brugerbillede)
  6 / 9
 • En familie på en god lang gåtur på heden ved Enderupskov i Sønderjylland. Efter en tur gennem Hundeskoven, hvor Eddie kunne løbe frit, spiste familien en dejlig frokost i solen og i læ fra den bistre vind. (Foto: Torben Hestehave © (C) DR brugerbillede)
  7 / 9
 • Jørgen Faber føler sig dybt privilegeret over at bo i Thy. Der er masser af plads og dejlig natur- ikke mindst de smukke omgivelser i Vigsø. Men søndag eftermiddag var der slet ikke lige så mange folk, som Jørgen gennem 35 år plejer at hilse på ved "æ hav" en kølig søndag i solskin. (Foto: jørgen faber © (C) DR brugerbillede)
  8 / 9
 • Tidlig mandag morgen ved Dueodde, fangede amatørfotograf Kirsa Ahlebæk solen bag ved nogle truende skyer. I løbet af morgentimerne faldt der også sne- eller sludbyger på Bornholm. Og i løbet af mandagen er det udelukkende på solskinsøen, at der er risiko for vinterlige byger. I resten af landet bliver det solrigt. (Foto: Kirsa Ahlebæk © (C) DR brugerbillede)
  9 / 9