Usædvanlig dårligt vejr i Italien og på Balkan

Orkan og store regnmængder har givet store oversvømmelser og skader på huse

I den nordlige del af Italien er floden Savio gået over sine bredder og har oversvømmet et større område. (Foto: Italiensk brandvæsen © Italiensk brandvæsen)

Kold luft er fra nordøst blæst helt ned syd for Alperne og et kraftigt lavtryk udviklede sig søndag over Italien. Det lavtryk satte yderligere gang i den kolde nordøstenvind og trak samtidig varm luft fra østlige Middelhav op over Grækenland og videre ind over Balkan. Når den varme og fugtige luft således tvinges op over den kolde luft, dannes masser af regn.

(Foto: DR vejret © (c) DR)

Oversvømmelser mange steder

Både Norditalien, Kroatien og Bosnien har oplevet så store regnmængder, at floder er gået over deres bredder og mange huse er blevet invaderet af vand og mudder. Det sker typisk i områder med bjergskråninger, hvor jorden ikke kan nå at opsuge regnen. Vandet strømmer ned ad bjergene til floden i dalen som så bliver mere end fuld og breder sig ud over de lavtliggende områder ved siden af floden. Veje er blevet oversvømmet og nogle mennesker er blevet reddet ud af biler, der måtte opgive at forcere vandmasserne.

Kroatien også hårdt ramt

Ud over store regnmængder blev Kroatien også ramt af usædvanlig kraftig vind. Der meldes om vindstød af orkanstyrke i landets hovedstad Zagreb, hvilket er meget usædvanligt. Byens borgmester, Milan Bandic siger, at man ikke har set så voldsomt vejr i 45 år. Zagrebs brandvæsen havde 240 udrykninger til skader i forbindelse med uvejret. Tage blæste af huse, træer blev rykket omkuld og skilte blæst ned.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk