Usædvanlig oktober - blev den fjerde varmeste i 148 år

Flere europæiske lande satte varmerekord for oktober.

Solen har skinnet mere end normalt for oktober. I alt blev det til 108,4 solskinstimer. Det er små ti timer mere end de normalt 99,1 solskinstimer måneden byder på. (Foto: © Viggo Hjort Kohberg)

Det er vel ikke gået nogens næse forbi, at oktober var usædvanligt varm, men den blev også mere solrig og mere nedbørfattig, end det er i en normal oktober.

Måneden begyndte med lunt, men blæsende vejr med vindstød af stormstyrke. Vinden toppede dog først midt på måneden, da der med 31 m/s blev målt vindstød af stærk storm.

I dagene omkring den 20. oktober havde vi nogle kolde nætter med nattefrost, og det var i den forbindelse månedens laveste temperatur på -2,5 grader blev målt.

Herefter blæste usædvanlig varme for årstiden frem mod Danmark. Varmen kulminerede den 28. oktober, da temperaturen i Nordsjælland nåede 19,5 grader.

Det var den højeste temperatur målt i Danmark så sent på året, og det var tilmed oktober måneds højeste temperatur.

Usædvanligt varmt, solrigt og tørt

Ifølge de foreløbige tal fra DMI endte oktobers døgnmiddeltemperatur på 11,7 grader. Det er 2,3 grader varmere end klimanormalen for den 30-årige periode fra 1991 til 2020, som lyder på 9,4 grader.

De 11,7 grader bringer oktober ind på en fjerdeplads over varme oktober måneder siden 1874, som blot er en halv grad fra alle tiders varme oktober i 2006 på 12,2 grader.

Den netop overståede varme måned betyder, at de fire varmeste oktober måneder alle har været siden år 2000.

Udover at være varm bød oktober på 20 procent mindre nedbør end normalt. Der faldt i løbet af måneden 67,3 millimeter mod normalt 83,2 millimeter.

Solen skinnede også mere, end vi kunne forvente. I alt blev det til 108,4 solskinstimer. Det er små ti timer mere end de normalt 99,1 solskinstimer oktober byder på.

Antallet af solskinstimer skæppede godt i regnskabet for årets solskinstimer, der nu nærmer sig rekordniveau.

Med udgangen af oktober har solen skinnet i 1802,9 timer, og med lidt over 100 solskinstimer de sidste to måneder af året vil vi slå solskinsrekorden på 1905 solskinstimer i 2018.

Det kræver dog at november og december tilsammen bliver lidt mere solrige end normalt. I gennemsnit skinner solen i løbet af årets to sidste måneder i 97 timer.

(Foto: © DMI/DR Vejret)

Flere europæiske lande satte varmerekord

Mens oktober blev den fjerde varmeste i Danmark satte flere europæiske lande varmerekord for oktober.

I Schweiz blev oktober hele 3,7 grader varmere end normalt, mens den i Frankrig blev 3,5 grader varmere end i en normal oktober. Også i Østrig satte man varmerekord.

I Belgien og Tyskland tangerede man oktober måneds varmerekord fra 2001, og i flere europæiske lande havde man både tropenætter og sommerdage med over 25 grader helt frem til den 30. oktober.

I Tyskland blev der fredag målt helt op til 28,7 grader, mens man i Frankrig nåede 32 grader.