Usædvanlig tidlig hedebølge: Europæiske lande kan sætte varmerekorder fredag

Herhjemme kan vi få op mod 33 grader søndag, men rekorderne bliver der næppe rørt ved.

Turisterne i Rom har det særdeles varmt i de her dage. (Foto: Angelo Carconi © Scanpix)

De fleste har nok bemærket, at sommeren for alvor har ramt Danmark, hvor vi i dag ifølge DMI har haft årets varmeste dag med 31,1 grader målt i København og Gentofte.

Men også ude i Europa har varmen for alvor taget fat, og en ualmindelig varm hedebølge rammer i disse dage store dele af kontinentet. Og det ser bare ud til at fortsætte og endda tage til de næste dage.

I flere lande kan der faktisk sættes nye varmerekorder fredag, og det er ganske usædvanligt, hvis det skulle ske nu, skriver The Guardian.

Oftest bliver rekorderne nemlig sat senere på sommeren. Det bekræfter Martin Lindberg, der er vagthavende meteorolog ved DMI.

- De varmeste temperaturer plejer at være i slutningen af juli og starten af august, hvor havet er varmet op, og solen ikke står så højt, siger han.

45 grader i Frankrig

Det er der imidlertid ingen, der har fortalt vejrguderne i Frankrig, hvor der i de sydlige egne bliver ekstremt varmt de næste dage.

Den nuværende franske rekord for juni er 41,5 grader i 2003, mens den højeste temperatur nogensinde målt i landet var 44,1 senere samme år. Fredag forventes der dog op til 45 grader.

- Den seneste prognose efterlader ingen tvivl: Vi er på vej mod en ny national rekord, siger den franske meteorolog Guillaume Woznica ifølge The Guardian.

I lande som Østrig, Belgien, Tjekkiet, Luxembourg, Holland og Schweiz kan der ifølge The Guardian blive sat junirekorder. I Tyskland er der allerede sat varmerekord for måneden i den østlige del af landet.

  • Turister forsøger at køle sig ned ved museet Louvre i Paris. (Foto: Dominique faget © Scanpix)
  • Over 33 grader i Hannover i det nordlige Tyskland får isbjørnene til at hoppe i vandet. (Foto: HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH © Scanpix)
  • Den franske regering har sat ekstra vandposter op i Paris. (Foto: Dominique faget © Scanpix)
1 / 3

- På vores lokale vejrstation i Potsdam, der har været aktiv siden 1893, står vi til at slå den tidligere rekord for juni med cirka to grader, skriver Stefan Rahmstorf fra Potsdam Institute for Climate Impact Research på Twitter.

Martin Lindberg fra DMI oplyser, at temperaturerne i dag i det centrale Tyskland har nået op omrking 40 grader.

De høje temperaturer skyldes varm luft, som bliver blæst ind over Europa fra Sahara i det nordlige Afrika.

Kan blive 'forbavsende varmt' herhjemme på søndag

I Danmark bliver varmen holdt i snor de næste dage af en koldfront nordfra, der begrænser temperatuerne torsdag til 18-23 grader.

Lørdag vil de stige til 22-26 grader i det meste landet, inden varmen igen for alvor tager fat søndag, oplyser Martin Lindberg.

Prognosen for søndag er forbundet med usikkerhed på grund af vinden, men det ser ud til blive mellem 27-33 grader.

De laveste temperaturer vil være ved kysterne, mens der vil blive varmest midt på Sjælland nær Roskilde.

- Det er lidt forbavsende. Hvis vi kommer op på 33, så er det rigtig højt, siger Martin Lindberg.

Der skal dog mere til for at sætte junirekord herhjemme. Den blev målt til 35,5 grader den 29. juni 1947 i Hillerød.

Det er dog alligevel bemærkelsesværdigt, hvor pludseligt de høje temperaturer er kommet, siger Martin Lindberg.

- Jeg har aldrig oplevet en rekord, når det kulminerer på så få dage. Det plejer at komme i slutningen af en periode med hedebølge i mere end en uges tid, ofte i august, siger han.

Den absolut højeste målte temperatur i Danmark er 36,4 grader målt den 10. august i 1975 i Holstebro.