Usædvanligt forårsvejr i Europa: Hedebølge og nattefrost side om side

Europa oplever store temperaturforskelle henover samme bredegrader.

Malvarrosa beach i Valencia, Spanien i dag. EPA/Kai Foersterling (Foto: Kai Foersterling © Scanpix)

Mens man sveder i Spanien, sner det i Italien. Der er store forskelle på vejret i Middelhavslandene netop nu.

Et højtryk sender kold luft ned til Danmark nu og de kommende dage, men det sender også koldluften godt sydpå i Europa. Det betyder blandt andet, at et lavtryk over Italien giver sne i Alperne, selvom skisæsonen er slut, men også landingsbanerne i Milano blev i dag dækket af mellemstore hagl, så lufthavnen måtte lukke i en periode.

Flere steder i Mellemeuropa har man desuden haft nattefrost, hvilket er usædvanligt i maj og en streg i regningen, da vækstsæsonen startede tidligt på grund af varmere vejr tidligere på året.

Men værst har været mængden af nedbør, som har skabt store mudderskred og lokale oversvømmelser.

Italiens beredsskabsstyrelse forventer, at endnu et uvejr vil ramme den nordlige del af Italien søndag aften, og selvom regnmængderne aftager, så vil de fortsætte ind i anden halvdel af den nye uge.

Varme i øst og vest

På hver side af kulden opvarmes nabolandene til gengæld til rekordhøje temperaturer.

Spanien har siden fredag oplevet temperaturer over 30 grader med varme vinde fra det vestlige Afrika, og det forventes kun, at det bliver varmere frem mod midten af næste uge.

Men også i Nordvestrusland har temperaturen sneget sig over 30 grader, hvilket er omkring 20-25 grader varmere, end det normalt er på denne årstid, skriver Severe-weather.eu.

Højtrykket sørger for køligt vejr i Danmark, men lunere vejr til Storbritannien. (© dr)

Regn rammer Danmark sidst på ugen

I Danmark kan vi også risikere nattefrost lokalt i den nye uge, men det klare vejr gør også, at solen får god mulighed for at varme luften op og sende temperaturen op mod 17 grader midt på ugen.

Torsdag vil en svækket front fra Italien dog kaste noget regn over især den sydlige del af Danmark, og dagene efter frem mod weekenden ser ustadige ud, men med lidt lunere vejr.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk