Usædvanligt varmt: Vinden giver os sommerlige nætter

Det seneste døgn har temperaturen været usædvanlig høj. Særligt i nat.

Ved Klitmøller i Thy er der fredag formiddag 13 grader, sol og stærk vind fra vest. Og det er med vinden, at de høje temperaturer kommer.

Du er undskyldt, hvis du kastede et skeptisk blik på udendørstermometeret i morges.

Men det var ikke temperaturen fra i går eftermiddag, der var frosset fast i displayet.

Det var i stedet vinden, der sørgede for, at der overalt i landet skulle to cifre til at beskrive temperaturen, der ingen steder i nat har været under ti grader. Og det er meget usædvanligt, siger vejrvært Anders Brandt fra DR Vejret.

- Det er jo samme niveau som en sommernat. Og vi er i slutningen af november nu, siger han om den lune luft, der er omkring os i dag.

Forklaringen strømmer op fra sydlige egne, fortæller han.

- Vi får varm luft op fra området ved De Kanariske Øer, Madeira, og Azorerne, og det trækkes hele vejen op til De Britiske Øer, hvor der er et stort højtryksområde. Og derfra sørger vind fra vest for, at det kommer ind til os i Danmark.

Vindstyrken er afgørende

Selvom det er meget lunt i dag, og vi flere steder har målt 13 grader, så mærker man i høj grad også, at varmen bliver leveret med fuld styrke.

Vestenvinden har nemlig fart på og rammer mange steder den jyske vestkyst med kuling-styrke.

- Der er fuld skrald på vindstyrken. Det er derfor, det er så varmt. Når den kommer herop med stor styrke, afkøles den ikke særlig meget, siger han.

November er ellers normalt kendetegnet ved lavere temperaturer, som ofte skyldes vind fra de nordlige kanter. Men i år holder middeltemperaturen sig også pænt oppe, da den i skrivende stund ligger en halv grad over klimanormalen.

Det, vi oplever lige nu, er nemlig, at vind fra vest på denne årstid giver varmere vejr end vind fra syd.

- Er vindretningen i syd, skal den varme luft fra Sydeuropa op over Centraleuropa, hvor den nedkøles, siger Anders Brandt.

Lige nu er der nemlig mange steder i Tyskland, Schweiz og Østrig, hvor der er omkring 1-5 grader, og visse steder også temperaturer under frysepunktet.

Kigger man tilbage på det seneste døgn, var temperaturen faktisk lavest onsdag aften.

- Den varme luft begyndte at hamre ind over os i nat, så det var faktisk koldest i går aftes klokken 19, siger han.

I løbet af weekenden skifter vindretningen, og vi får i stedet kold luft fra nordvest. Og med det følger fortsat muligheden for, at sæsonens første snefnug kan falde i næste uge.