Uvejr over Danmark: Hagl på størrelse med golfbolde

Det seneste døgn har budt på alt fra strålende sommervejr til uvejr med skybrud, hagl, torden og lyn.

Lidt uden for Ringkøbing kunne man se hagl så store som golfkugler. (Privat foto: Jess Hoffenzits Petersen) (Foto: Jess Hoffenzits Petersen)

Vejret over Danmark har det seneste døgn været en omskiftelig størrelse.

Mens den østlige del af landet i går eftermiddag kunne nyde de sommervarme

temperaturer langt oppe i 20'erne, trak et uvejr op over Vestjylland.

- Det uvejr gik især ud over Thyborøn, hvor der var skybrud med 32 millimeter regn på godt en time, fortæller vagtchef ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Henning Gisselø.

Kæmpe-hagl over Vestjylland

Jess Hoffenzits Petersen fik sig noget af en forskrækkelse, da han på vej fra Ringkøbing mod Videbæk blev fanget i uvejret sidst på eftermiddagen.

Himlen åbnede sig, og ned faldt hagl på størrelse med golfkugler, fortæller han til DR Nyheder.

- Det var værst ved Ølstrup. Der var huller i tage og drivhuse. Marker var ødelagte, da planterne blev slået ned af hagl, og mudder drev rundt.

De store hagl efterlod synlige spor på Jess Hoffenzits Petersens bil. (Privat-foto: Jess Hoffenzits Petersen) (Foto: Jess Hoffenzits Petersen)

Hele landet ramt

Kort tid efter var det østjyderne og fynboerne, der stod for tur, da endnu en byge trak op over Østjylland og Fyn fra syd. Det blev dog kun til en 18-19 millimeter over en time eller to, lyder meldingen fra DMI, og dermed slap man her for et skybrud, der er kendetegnet som mindst 15 millimeter regn målt på en halv time.

Heller ikke sjællænderne slap for regn og torden. Midt på aftenen trak endnu et uvejr op fra syd mod den østlige del af Fyn, Storebælt og Vestsjælland, og i Kalundborg blev der målt skybrud med 35 millimeter på en times tid, lyder det fra vagtchef i DMI, Henning Gisselø.

- Og så kom der endeligt endnu en stime senere på aftenen, der trak op fra syd over Lolland-Falster, det østlige Sjælland og København med knap så meget regn - til gengæld med masser af torden.

DMIs kort over lyn målt over Danmark d. 19. juni. (Foto: DMI)

Maks 1.000 lyn

Selvom det måske kunne synes voldsomt, hvis man kiggede mod den østsjællandske himlen i de sene aftentimer, så var vejret i aftes slet ikke på niveau med det, vi så lørdag, hvor DMI målte op mod 6.000 lyn.

- Der er maksimum målt et tusinde lyn, hvis vi tæller det sammen for hele landet - fra i går eftermiddags i Vestjylland til det var stille igen i nat på Sjælland, lyder det fra Henning Gisselø.

DMI melder i dag om lidt mere roligt vejr. Mens vestjyderne står over for en en kølig dag med maks-temperaturer på 15 grader og spredte byger, kan sjællænderne se frem til lidt lunere temperaturer, der sniger sig op på et par og tyve.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk