Uvejr ramte Danmark med 9000 lyn og to skybrud

Stormen Johanne har givet masser af regn og lyn over landet i nat.

Billede er taget af Thomas Mørkebjerg. Han skriver: Var ude og fotografere lidt lyn fra udkanten af Slagelse, hvor jeg kiggede ud mod Storebælt. Fangede et voldsomt lyn der lyste hele nattehimlen op. Privatfoto. (Foto: Thomas Morkeberg © Thomas Mørkeberg)

9.000 lynnedslag og to skybrud.

Det har torsdag aften og natten til fredag budt på her midt i sommervarmen.

5460 lynnedslag zigzaggede hen over himlen fra klokken 18 og frem til midnat, og ifølge DR’s vejrvært Christian Cherry ramte de hele Sydjylland, Østjylland, Fyn, Falster, Lolland, Møn og Sjælland.

Efter midnat og frem til klokken 05 lyste 3.270 lyn op på himlen. Det gjorde de over den østlige ende af Vendsyssel, på Nordsjælland, over Øresund og især omkring hovedstadsområdet.

Også Skåne har fået en masse lynnedslag, siger Christian Cherry.

- Det er mange lyn, men det er ikke overdrevent mange. Faktisk er det ikke usædvanligt med lyn om sommeren, hvor vi har varm og fugtig luft. Der er masser af energi i luften, siger han.

Skybrud over hovedstaden

Også regn er der faldet en del af i løbet af natten. I hovedstadsområdet har der været skybrud to steder – det ene sted var ved landbohøjskolen på Frederiksberg, hvor der faldt 18 mm regn indenfor en halv time.

Det andet skybrud skete ved Kongens Enghave på Vesterbro, hvor der faldt 16,6 mm. Begge steder skete det omkring midnat.

Et skybrud er, når der falder 15 mm regn indenfor en halv time.

Allermest regnede det over hovedstadsområdet, men også Sønderjylland fik meget vand skyllet ned over sig: 12 mm regn blev det til.

Klokken 07.40 var der kraftige vindstød nær orkanstyrke ved Thorsminde.

Resten af landet blev heller ikke snydt for regn - i Nordby på Samsø faldt der 23 mm på seks timer, fortæller vejrværten.

Til gengæld gik festivaldeltagerne på Smukfest næsten fri.

- De fik kan en mindre skylle regn i går aftes - fra klokken 21 til 23 faldt der 10 mm over festivalen i bøgeskoven ved Skanderborg, siger Christian Cherry.

Vindstød af stormstyrke

Dagen i dag bliver meget blæsende, og der er målt vindstød af stormstyrke langs vestkysten.

Ved Thorsminde har der været én observation med vindstød af stormstyrke - her kom man op på 25 meter i sekundet.

Også ved Røsnæs på Sjælland har man været tæt på - 23,6 meter i sekundet lød det der.

Vindstød har stormstyrke, når de når 24,6 meter i sekundet.

I resten af landet kan vinden nå kulingsstyrke.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter