Våd ’microburst’ over USA: Kold luft styrter mod jorden i høj hastighed

En lokal tv-station fangede øjeblikket, hvor et såkaldt microburst udbryder under et tordenvejr.

De kæmper i disse dage med dårligt vejr i den amerikanske by Tucson, Arizona.

Vejret har budt på regn- og tordenbyger, men torsdag blev et område i byen udsat for et imponerende, men også skræmmende vejrfænomen: Et såkaldt microburst.

- Microburst er en kraftig nedfaldsvind, der kan dannes i meget kraftige torden- og haglbyger og falder fra flere hundrede meters højde, fortæller DR's vejrvært Herdis Damberg.

- Vejrfænomenet kan være meget ødelæggende. Vi snakker altså om ekstreme vinde, som let kan nå over orkanstyrke og kan ødelægge omgivelser som træer og bygninger, siger hun.

Microburst kan sende fly mod jorden

Microburst kan også være katastrofale for fly, fordi de kan blive presset kraftigt nedad, hvis de havner midt i vejrfænomenet.

- Altså en livsfarlig rutsjebane, som har været skyld i flyulykker gennem tiden, fortæller Herdis Damberg.

Der findes både våde og tørre microbursts, og det, der blev optaget over Tucson, er et vådt af slagsen, fordi det indeholder nedbør og formentlig også hagl.

Man skal dog være mere end almindelig heldig for at opleve vejrfænomenet i Danmark.

- Så vidt jeg ved, har vi aldrig set det i Danmark, og de ses normalt i steder som netop Arizona i juli og august, hvor det sydvestlige USA varmes kraftigt op. I mødet med den fugtige luft fra Den Mexicanske Golf dannes disse ekstremt kraftige tordenbyger, fortæller Herdis Damberg.

  • Print
  • Del artiklen: