Vådere end normalt? Overblik over de fem vådeste steder i Danmark

Der er over en halv meters forskel på, hvor det har regnet mest og mindst i landet.

De seneste uger har regn passeret landet med hyppige mellemrum. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Siden sensommeren har vi ikke haft mange sammenhængende tørvejrsdage. Og i de seneste uger har saftige fronter passeret landet med hyppige mellemrum.

Når vi sammenligner årets nedbør med andre år, ligger 2019 i den høje ende. Allerede lørdag passerede vi 712 millimer nedbør på landsplan. Hvilket gør året vådere end gennemsnittet fra 1961 til 1990 i forhold til den såkaldte klimanormal.

Der er store regionale forskelle. Dog er der en tendens til, at Jylland får mere regn end resten af landet i år.

Det er helt efter bogen. Ser man på landsdækkende nedbør henover en 30 årig periode, er det nemlig det samme mønster, som tegner sig. Fronter passerer landet fra veslige retninger, og når vejrsystemet når videre til øerne, er det kun de sørgelige rester, som er tilbage.

Det er også i den østlige del af landet, at vi finder den kommune, hvor der er faldet mindst nedbør indtil videre i 2019.

Årets nedbør har fordelt sig fuldstændigt, som det plejer. Sammenligner man kortet fra 2019 med klimanormalen er tendensen næsten identisk. (Foto: © DMI, DMI Grafik)

På Lolland har man kun lige passeret en halv meter. På den vestlige del af øen, har man mindst brug for regntøj. Ved Langø har man kun målt 325 millimeter regn indtil videre. Det er over en halv meter mindre end det vådeste sted i Danmark.

Det er helt normalt, at den vestlige og centrale del af Jylland får mere nedbør end resten af landet. (Foto: © DMI, DMI Grafik)

Vejle

Det har været et vådt år indtil videre i Danmarks 9. største by. Der har været mange regnvejrsdage med over 15 millimeter nedbør, men den 11. oktober tager klart førstepladsen.

Hele 38,8 millimeter regn hamrede ned over den idylliske by for enden af Vejle Fjord. De stejle skrænter på begge sider af byen har kanaliseret yderlige vandmængder ned mod havnen. Samtidig er Vejle bygget omkring henholdsvis Grejs Å og Vejle Å. De stod begge højt i løbet af fredag aften, hvilket medførte oversvømmelser flere steder i byen.

Struer

Det har været et meget vådt efterår. Tilbage i det spæde forår var der også steder, hvor det var ualmindeligt vådt. Faktisk så vådt, at det kraftige regnvejr skabte oversvømmelser tilbage i marts 2019. (Foto: © Finn Byrum, (arkivfoto) Scanpix)

I lydens by Struer har det været plaskende regndråber som dominerede lydbilledet i år. Hele 854 millimeter har indtil videre fordelt sig over den midtjyske kommune ved bunden af Limfjorden.

Den vådeste dag var den 31 juli, hvor der faldt hele 26 millimeter på et enkelt døgn. Den næstvådeste dag var fredag d. 11 oktober, hvor der faldt knap 22 millimeter.

Billund

Over Billund er det ikke legoklodser, som er faldet ned fra himlen. Derimod har der været åbnet for sluserne i en sådan grad, at hele 859 millimeter regn har ramt den jyske hede. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Det tredje vådeste sted i Danmark ligger lige vest for den jyske højderyg og er et sted, hvor der også nomalt falder meget nedbør.

Det har været et vådt efterår i børnenes hovedstad. Siden slutningen af august har der kun været en håndfuld dage, hvor det har holdt helt tørt. Den vådeste dag i år er indtil videre fredag den 11 oktober, hvor 36,5 millimeter regn hamrede ned over de sandede jorde.

Herning

Der har været dage med kraftige byger i sommermånederne i år. Men det er især i den rekordvåde marts og det generelle våde efterår, at der er hældt vand i regnmåleren. (Foto: © Henning Bagger, (arkivfoto) Scanpix)

Omkring Herning fik man årets hidtil vådeste døgn tilbage i midten af august, da man den 18 august fik godt 24 og en halv millimeter nedbør. Men den vådeste måned er pt september. Det var en meget regnfuld begyndelse og sjaskvåd afslutning, som især sørgede for knap 164 millimeter regn denne måned.

Holstebro

Oversvømmet marker er i efteråret 2019 blevet hverdagskost i de fleste landsdele. (Foto: © Christian Lindgren, (arkivfoto) Scanpix)

Den vådeste kommune indtil videre finder vi ligsom tre af de forgående finalister i Midt- og Vestjylland. Når året engang gøres op, vil man formentlig ende med et tal, som er noget over klimanormalen. Tiden vil vise, om vi når helt op på niveauet fra 2015, som var det næstvådeste år på landsplan. I så fald skal vi i Holstebro Kommune have langt over en meter regn.

Vi er stadig over to måneder fra året skal gøres op, og der er stadig et stykke vej endnu. Lige nu viser regnmåleren 863 millimeter, og hvis der falder regn som et gennemsnitligt år, havner vi med omtrent 200 millimeter mere til regnskabet.

Men i 2015, hvor man fik 1.118 millimeter, var det en meget våd slutspurt. På de to sidste måneder fik man i alt 327,5 millimeter.

Med det in mente er det bestemt en mulighed, at det bliver et ekstremt vådt år i både Holstebro og Herning Kommune i år.

Ifølge den seneste landsdækkende sæsonprognose fra DMI kan vi forvente nedbørsmængde omkring det normale for november, og at december bliver vådere end normalt.

Den målestation med mindst nedbør på Lolland finder man ved Langø, hvor der kun er faldet 325 millimeter regn. Det er over en halv meter mindre nedbør, end man indtil videre har målt ved Holsterbro Centralrenseanlæg. Her har man indtil middag d. 22 oktober fået 946 millimeter. (Foto: © (Grafik) Signe Heiredal, (c) DR)