Vær opmærksom: Udbredt nattefrost på vej

Den kommende nat byder på udbredt frostvejr. Det kan være en lumsk kombination med det våde vejr.

Her er nattens minimumtemperaturer angivet i to meters højde. Ved jorden og vejbaner vil det blive endnu køligere. (Foto: © DR vejret)

Der er grund til at være ekstra opmærksom, når du bevæger dig udenfor i morgen tidlig.

Der er nemlig udsigt til udbredt nattefrost natten mellem tirsdag og onsdag. En aftagende vind og stedvist klart vejr skaber perfekte betingelser for et temperaturdyk i nattens løb. Samtidig ligger der stadig vand på veje og stier efter længere tids regnvejr, og det kan give et lumsk glatføre, når frosten rammer.

Mange steder i Jylland vil temperaturen ligge et par grader under frysepunktet - særligt de steder, hvor skyerne er væk i længere perioder.

På Midtfyn vil man også ligge omkring to frostgrader, mens man på det meste af Sjælland vil ligge lige omkring, måske lidt over, frysepunktet. Men også her skal man være opmærksom på nattefrost, for temperaturen er nemlig altid allerlavest ved jorden og på vejbaner, fordi jordoverfladen frigiver sin varme ud til verdenrummet i nattens løb.

Med sin placering midt i den forholdsvis lune Østersø får Bornholm dog ikke nattefrost.

Pas på i trafikken

Hos Vejdirektoratet er man klar til at rykke ud og salte vejene de steder, det bliver nødvendigt.

- Vi følger situationen og er klar til at håndtere det, der kommer, siger Rune Strehlow Normark, trafikinformationsmedarbejder hos Vejdirektoratet.

Han råder trafikanterne til at køre hjemmefra i god tid og til at orientere sig om de lokale trafikforhold på Trafikinfo.dk, før de sætter sig bag rettet. Her vil der måske være advarsler om glatte veje i dit område, og du kan se, om der er blevet saltet.

- Kør forsigt, hold afstand, og vær især opmærksom i lavtliggende områder og skovområder, hvor der er forøget risiko for glatte veje. Hører du radio på P4, vil du også få de vigtigste opdateringer om vejforholdene via P4 Trafik, siger Rune Strehlow Normark.

- Og husk så aldrig at køre ud på glatte veje med sommerdæk.

(Foto: © Arkivfoto: Colourbox)

Koldere ved jord og vejbaner

Selvom prognoserne for et sted som København i nat melder om temperaturer, der ikke helt kommer under frysepunktet, skal man alligevel være opmærksom.

De officielle temperaturer er nemlig som udgangspunkt temperaturer i to meters højde. Men de laveste temperaturer findes altid i græshøjde, fordi jordoverfladen frigiver sin varme ud til verdenrummet i nattens løb.

Især på nætter med klart vejr strømmer varmen fra alle overflader - også vejbaner og bilruder - uhindret fra jordoverfladen og direkte op i himmelrummet. På den måde bliver veje og bilruder koldere end luften, og der kan dannes rim eller is.

Temperaturen styres også af mængden af skyer, for en kold nat kræver længere periode med kig til stjernerne. Samtidig betyder det også noget, hvor tæt du er på havvandet, som stadig er ret lunt.

Ikke mere nattefrost denne uge

Udover frost byder den kommende nat ellers på en svag til jævn vind fra skiftende retninger, mest tørt vejr og vekslende skydække.

Vi skal helt tilbage til søndag den 8. oktober, siden vi sidst oplevede nattefrost i Danmark. Det var også sæsonens første.

I løbet af et par dage drejer vinden fra det kølige nord mod mere lune og sydlige retninger. Derfor spår prognoserne ikke umiddelbart mere nattefrost i denne uge. Termometeret ser ikke ud til at nå længere ned end til fem plusgrader som det laveste resten af ugens nætter.

Bortset fra den kommende nat står den på relativt mildt og lunt efterårsvejr. Termometeret kommer ikke længere ned end 5 grader om natten resten af ugen, ifølge de seneste prognoser. (© DR Grafik)