Værste storm i årtier: Det nordvestlige Frankrig hårdt ramt af stormen Ciaran

Over en million husstande i Bretagne og Normandiet er uden strøm efter stormen Ciaran har ramt.

Bølger slår ind mod kysten ved Penmarc'h i Frankrig under stormen Ciaran. (Foto: © Fred Tanneau/AFP/Scanpix)

Stormen Ciaran har ramt det nordvestlige Frankrig med de kraftigste vindstød i flere årtier.

Hårdest ramt er Bretagne og Normandiet, hvor 1,2 millioner hjem ifølge Le Monde er uden strøm.

Stormen havde i løbet af natten væltet elmaster og træer, der lå hen over veje og jernbanestrækninger, og i departementet Finistére i det vestlige Bretagne forbød myndighederne til morgen al udkørsel, mens der blev advaret om, at undgå al unødvendig udkørsel i de øvrige departementer i Bretagne og det vestlige Normandiet.

Væltet træ ved Ile Tudy i Bretagne efter stormen Ciaran. (Foto: © Fred Tanneau/AFP/Scanpix)

Mere end 1.900 gange måtte brandvæsen og redningstjenester rykke ud i løbet af natten, mens 1.300 personer blev evakueret under stormen. I Brest blev flere hjem evakueret, da en kran væltede.

Stormen har foreløbigt kostet en person livet, mens fire er blevet kvæstet. Det meddelter den franske indenrigsminister Gérald Darmanin på det sociale medie X.

Vindstødene slog rekorder

Stormen Ciaran ramte det nordvestlige Frankrig med middelvinde af orkanstyrke og vindstød langt over grænsen for orkan.

Mest blæste det i nat ved Pointe de Raz i det vestligste Bretagne, hvor middelvinden nåede 38,6 m/s. Orkan begynder ved 32,7 m/s.

Vindstødene ved Point de Raz blev målt til ekstreme 57,5 m/s.

Højeste vindstød under stormen Ciaran. Vindstødene er angivet i m/s. Orkan begynder ved 32,7 m/s. (Foto: © DR Vejret/Meteofrance)

Ifølge data fra den franske vejrtjeneste Meteofrance har stormen været så voldsom, at der ved mindst 10 vejrstationer i Bretagne ikke tidligere er målt så kraftige vindstød.

De tidligere rekorder blev flere steder slået eftertrykkeligt.

Det er blandt andet tilfældet på Ile de Batz i det nordlige Bretagne, hvor vindstødene nåede 54,2 m/s. Den tidligere rekord lød på 48,1 m/s målt i februar 1988.

Også i Brest blev der sat rekord. Et vindstød på 43,3 m/s slog den gamle rekord på 41,1 m/s fra oktober 1987

På den engelske kanalø Jersey blev der med 41,7 m/s målt det højeste vindstød siden 1987.

Også i det sydlige England og i Belgien er der målt vindstød af orkanstyrke.

Havnen i Goury nær Cherbourg i Normandiet under stormen Ciaran. (Foto: © Pascal Rossignol/Scanpix)

Voldsommere end både decemberorkanen og orkanen Allan

Med vindstød på op til 57,5 m/s i det vestlige Bretagne, overgår vindhastighederne under stormen Ciaran, hvad der nogensinde er målt i Danmark.

Selv de voldsomste orkaner i dansk vejrhistorie har ikke budt på så høje vindhastigheder.

Under decemberorkanen i 1999 nåede det højeste vindstød 51 m/s på Rømø, mens der under orkanen Allan i oktober 2013 med 53,5 m/s blev målt det højeste vindstød nogensinde registreret i Danmark.

Stormlavtryk udviklede sig til en atmosfærisk bombe

Stormen Ciaran kom i forbindelse med et et kraftigt stormlavtryk, der på sin vej frem mod Den Engelske Kanal udviklede sig kraftigt over Atlanterhavet.

På 24 timer faldt lufttrykket i stormlavtrykkets centrum med mere end 30 hectopascal. Sådanne kraftige lavtryksudviklinger, hvor lufttrykket falder med 24 hectopascal på et døgn betegnes som en atmosfærisk bombe.

Vejrkort: Klokken 1 natten til fredag lå stormlavtrykket over Den Engelske Kanal. (Foto: © DR vejret)

Det voldsomme stormlavtryk bevægede sig i nat ind gennem Den Engelske Kanal, og syd for lavtrykkets center blev det nordvestlige Frankrig ramt af de kraftigste vinde.

De ekstreme vindstød på op til 57,5 m/s opstod i forbindelse med en såkaldt 'sting jet', der optræder i kraftige lavtryksudviklinger. På dansk kaldes fænomenet for 'lavtrykkets giftige hale'.

Det var en 'sting jet' i forbindelse med stormlavtrykket 28. oktober 2013, der gav de kraftigste vindstød i dansk vejrhistorie, da der blev målt 53,5 m/s ved Kegnæs på Als under orkanen 'Allan.

I løbet af dagen bevæger stormlavtrykket sig videre frem mod Nordsøen, hvor det svækkes.

I Danmark giver resterne af stormen Ciaran op til kuling fra sydøst, og i løbet af dagen breder lavtrykkets fronter med regn sig op over landet.