Vandmangel i Frankrig udløser forbud mod bilvask, byggeri og nye svømmebassiner

I det østlige af Frankrig har vandmanglen fået myndighederne til at indskrænke brugen af vand.

Det er slut medhavevandinger, nybyg og bilvask i indkørslen i flere områder i Sydfrankrig, og nybyggede pools kan ikke fyldes. Myndighederne har nemlig udstedt midlertidige forbud mod de ting, der kan regnes overflødige.

Det er slut med bilvask i indkørslen, en ny poolen i haven, og skal du bygge et hus, så kan du glemme alt om cement, hvis du bor i Provence i Frankrig.

Regionen, der ligger i det sydøstlige af landet, oplever allerede nu stor mangel på vand, og det er derfor, at man fra myndighedernes side nu sortlister de aktiviteter, der kan undlades.

Det er konkret i kommunerne i Pays de Fayence, hvor man ikke længere kan gøre med vandet, som man vil, og det er usædvanligt.

Vandmangel er ikke en ny ting i den del af Frankrig, men det er usædvanligt, at det allerede i det tidlige forår er nødvendigt at regulere vandforbruget.

Normalt vil det først være aktuelt i sommermånederne, når dagene er længst, og solen og temperaturen øger fordampningen. Lige nu er der kun omkring 16 grader i dagtimerne.

Kræver stor kontrol

Forbuddet mod de vandkrævende aktiviteter er midlertidigt, men tørken er allerede markant flere steder i det sydlige Europa.

I Provence ligger vandniveauet i Le Lac de Saint-Cassien reservoiret på det laveste niveau nogensinde målt, og det er netop derfor, at man frygter for mulig vandmangel.

Men det er en uoverskuelig opgave for myndighederne, siger Jean-Jacques Coulomb, borgmester i Saint-Zacharie.

- I min kommune har vi mere end 700 svømmebassiner, så jeg har brug for 700 politifolk til at kontrollere det, siger han. Konkret betyder det midlertidige forbud, at tømte bassiner ikke må fyldes igen, og at nyopførte bassiner ikke må fyldes, med mindre man har fået en særtilladelse til det.

Der er dog også forståelse for situationen i lokalbefolkningen, tilføjer han.

- Folk er opmærksomme på, at de bliver nødt til at spare på vandet. Det kan vi se på et faldende vandforbrug i kommunen. Men det bliver svært at spare så meget, at vi kan nå et tidligere niveau (af vand i områdets reservoir, red.)

En af de lokale indbyggere i Provence Bernadette er netop ved at få opført en pool på grunden. Men hun kommer ikke til at kunne fylde det op de næste måneder. Og vil en af hendes naboer opføre en lignende pool, får de også nej fra myndigheder, da byggeprocessen med cement også kræver meget vand.

Lokal utilfredshed

Det er dog ikke alle borgere, der lytter forstående til myndighedernes forbud. I sommerhalvåret tyer mange til deres egen pool for at køle ned i sommervarmen. Og derfor er der også en del lokale håndværkere, der har specialiseret sig i at konstruere og støbe de store bassiner i folks haver.

Men forbuddet giver flere problemer for håndværkerne. For det første kan det ses i ordrebogen, når det pludselig ikke er tilladt at fylde sit tusind liter store bassin i baghaven. Og så er det også forbundet med et stort vandforbrug, når cementen skal laves.

-Svømmebassiner står for en tredjedel af min omsætning, siger Nicolas Puginier, der arbejder som entreprenør.

- At få så brutale trusler med så kort varsel, betyder omgående byggestop i de næste måneder. Det giver os ingen tid til at tilpasse vores virksomhed. Vi er bekymrede for, hvad der skal ske med vores medarbejdere i de kommende måneder, når vi ikke må bygge bassiner, siger han.

En af de borgere, der netop har fået opført en pool på grunden, er Bernadette. Hun må ikke fylde bassinet, men det forbud har hun tænkt sig at omgå.

- Så køber vi vandet i Belgien. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så bliver det i Tyskland, Italien eller Spanien. Jeg er ligeglad med hvor. Så må det blive kørt ind.

- Det er selvfølgelig en større opgave, og det giver et stort klimaaftryk. Og det er jeg faktisk imod. Men hvis du har lavet sådan en stor investering, og du ikke har noget vand, så må du få det et eller andet sted fra. Det fremgik tidligere af rubrikken, at der var forbud mod fyldte svømmebassiner. Det er ændret til ”nye svømmebassiner”, da det er tilladt at have et fyldt svømmebassin, men det ikke er tilladt at fylde det efter restriktioner trådte i kraft, hvis det har været tømt. Derfor er formuleringen om, at ”(…) det er slut med fyldte pools(…)” også ændret. Ydermere er sætningen ” Konkret betyder det midlertidige forbud, at tømte bassiner ikke må fyldes igen, og at nyopførte bassiner ikke må fyldes.” tilføjet artiklen.