Vandmasser på retur efter Ingolf truede kysterne

Stormen Ingolf er allerede langt væk, og både vind og vandstand begynder at løje af ganske langsomt.

  • Også syd for Sjælland var der forhøjet vandstand flere steder. Dog ser det ud til at de har holdt sig under en 20-års hændelse og altså under de mest kritiske værdier. (Foto: @michaelc2012 - Instagram © (C) DR brugerbillede)
  • I Vejle og omegn rejste vandet sig også i løbet af i går og kom i Fredericia op på 134 cm og Juelsminde op på 154 cm over dagligt vande. (Foto: @emj_fotos - Instagram © (C) DR brugerbillede)
1 / 2

Stormen Ingolf er nu nået til Rusland, men er stadig årsag til en kraftig nordenvind over dansk område.

Vinden er dog langsomt aftagende, og ligeledes trækker vandmasserne sig også langsomt tilbage.

DMI havde ellers varslet om voldsomt og farligt vejr langs Fyns nordkyst og Nordsjællands kyst, og især områderne ud til Isefjord, Roskilde fjord samt Odense fjord har være i fuldt beredskab for at dæmme op for vandmasserne, der så ud til at bryde kystlinjen og ødelægge haver og huse i området.

Stormen Ingolf trækker videre mod øst, men skaber stadig en nordlig og mærkbar strømning især i Kattegat og Østersøen. Vinden aftager dog langsomt fra nu af og i morgen bliver den mere vestlig. (© (c) DR)

Men helt så galt gik det heldigvis ikke, og mange ånder nok lettet op efter en hård og bekymringsfuld weekend. Vandstanden nåede nemlig ikke helt op på de forventede højder, og så har beredskab og frivillige gjort et godt stykke arbejde med at dæmme op for vandet.

Odense fjord toppede i går aftes med 168 cm over dagligt vande, hvilket er lige over en 20-års hændelse. (Foto: DMI vandstand © (c) DR)

Typisk 20-års hændelser

I Odense fjord toppede vandstanden omkring 168 cm, hvilket er lidt mere end, hvad der skal til for at kalde det en 20-års hændelse. Det er dog et stykke fra en 100 års hændelse, som var frygtet for området.

I Bogense og Slipshavn i Nyborg nåede vandstanden op omkring på en 20-års hændelse med omkring 149 cm som den højeste vandstand i Bogense og 141 cm i Slipshavn i går aftes.

Længere østpå i Roskilde fjord, gik man også fri af de værste vandmasser og endte mest omkring en 20-års hændelse. Her nåede vandstanden mange steder op omkring 130 cm og 136 cm for måleren i den sydligste del af Roskilde fjord.

Store usikkerheder

Vandstandsprognoser er altid usikre, når det gælder for fjorde og kun små ændringer i vindretning og vindhastighed kan resultere i større afvigelser i det virkelige billede. Denne gang talte usikkerheden heldigvis til fordel for folket.

Facebook
Twitter