Varmeste dag i år: Lige over 32 grader målt i Nordsjælland

Mens temperaturen slår rekord i det østlige Danmark, har Jylland køligere vejr.

De højeste temperaturer i år er blevet målt i dag i Nakkehoved i Nordsjælland (arkiv-billede). (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Isen skal i den grad spises hurtigt, hvis det skal nås, inden den smelter.

Særligt hvis du befinder dig i det nordsjællandske, hvor temperaturen i Nakkehoved tæt på byen Gilleleje nåede op på 32,2 grader.

Det er den højeste temperatur målt i år, siger vagtchef ved DMI, Dan Nilsvall, som også siger, at temperaturen ikke kommer til at toppe yderligere:

- Vinden er begyndt at tiltage nu, så det gør, at temperaturen ikke stiger mere.

I onsdags målte temperaturen 31,1 grader i Gentofte og København.

Køligere vejr i det vestjyske

Det er dog ikke i hele landet, temperaturen i dag slår rekord for året. I Vestjylland må de lige nu nøjes med 16-17 grader, og det skyldes, at vinden er begyndt at skifte retning, siger vagtchefen:

- Vinden begynder at dreje mod vest, hvilket gør, at vi får køligere vejr. Det betyder, at vi får luft fra den nordlige halvkugle, siger Dan Nilsvall.

Frem til nu har vi fået varm luft sydfra fra Sahara i det nordlige Afrika.

Det noget kølige vejr kommer derfor til at brede sig over hele landet, og det sætter sit præg på næste uge, hvor vi kan vinke farvel til den varme ørkenluft.

- Vi kommer stort set ikke over 20 grader i den kommende uge, så det bliver næsten ti grader køligere, oplyser vagtchefen.

Hedebølge over Europa

Det er ikke kun i Danmark, temperaturen har været høj i den seneste tid. Flere steder i Europa har en ualmindelig varm hedebølge varmet kontinentet godt og grundigt op.

I fredags blev den hidtige varmerekord i Frankrig slået, da temperaturen nåede op på 44,3 grader i Carpentras i Sydfrankrig.

Selvom søndagens vejr er varmere, end hvad vi normalt ser for juni måned, skal vi et par grader op for at slå juni-rekorden. Den 29. juni 1947 målte temperaturen 35,5 grader i Hillerød.

Den højeste målt temperatur i Danmark nogensinde er 36,4 grader den 10. august i 1974 i Holstebro.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk