Vejr at vide: Derfor er der ild i himlen

De er flammende som ild. Solnedgangene her i august fylder godt i DR Vejrets mailboks. Her er forklaringen på de skrigende røde og orange solnedgange.

Solnedgangene fylder hele farvepaletten ud, når luften er fugtig og atmosfæren fyldt med støvpartikler. (Foto: J.Palmer © Brugerbillede)

Ildrød, tomatrød og aubergine-lilla. Hele farvepaletten er i brug, når solen er gået ned de seneste aftener.

- Der er ild i himlen, skriver en af DR Vejrets brugere sammen med solnedgangsbilledet, der er kommet ind i vores mailbox.

Støvpartikler og fugt i luften giver smæk på farverne på solnedgangene. (Foto: Wanda Sørensen © Brugerbillede)

Filtrerer lyset

Vejrvært Anders Bartholdy har set nærmere på, hvad der ligge bag de ildrøde solnedgange.

1. Når solen går ned i denne tid er der masser af smæk på farvepaletten, og det ser ud som der er ild på himlen. Hvad er forklaringen på de stærke farver ?

- Når solen står lavt, så skal strålerne igennem mere af atmosfæren. Den kan filtrere lyset sådan, at kun de gule og røde nuancer kan nå helt ned til jorden.

Fordi luften er fugtig

2. Hvorfor er det især i denne tid, at vi får hele den røde og orange farvepalet at se ?

-  Det er fordi, vi nu er sidst på sommeren, hvor temperaturerne er højere. Desuden har vi øget fordampning fra havet. Begge dele giver mere vanddamp i atmosfæren.

Støvpartikler og fugt i luften giver smæk på farverne på solnedgangene. (Foto: Niels Marius Andersen © Brugerbillede)

En anden årsag er, at når vi får den varme luft fra kontinentet op over os, vil luften også indeholde flere støvpartikler. De hjælper med at give de røde farver.

Tør luft dæmper farverne

3. Hvad skal der til for, at ildfarverne toner ned og solnedgangene bliver mere afdæmpede ?

- Årsagen til at lyset filtreres skal findes i mængden af vanddamp og støvpartikler i atmosfæren. Hvis der er meget vanddamp og støv, vil atmosfæren være ret effektiv til at filtrere. Så derfor vil en mere tør og ren atmosfære gså give en mere afdæmpet solnedgang.

Vulkanudbrud forstærker farverne

4. Er der noget, som kan gøre solnedgangene endnu mere skrigrøde og spektakulære ?

- Ja, det er der. Hvis der er et stort vulkanudbrud et sted i verden, så kan askepartiklerne fra udbruddet spredes over et stort areal.

Det kan gøre, at vi selvher i Danmark kan opleve endnu mere ildrøde solnedgange, selv om vulkanudbruddet har været  tusindvis af kilometer væk fra os.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk