Vejr at vide: Hvor er sommeren i Europa?

Det kølige sommervejr påvirker også temperaturerne sydpå. Nedenunder får du et hurtigt overblik over vejret i Europa.

Det stabile varme sommervejr er så langt væk som på Balkan, i Sydeuropa og flere af de østeuropæiske lande. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Juli betyder ferie for mange, og flere er måske ved at pakke rygsækken eller kufferten for at rejse sydpå sidst på ugen.

Mange holder sommerferie i juli og satser på varme, sol og strandvejr. De 25 grader og blå himmel skal du langt sydpå for at finde. (Foto: David Franklin © david_franklin - Fotolia)

Skal du holde ferie i Europa, skal du glæde dig og pakke både klipklapper, sommertøj og måske en regnjakke.

Lavtrykkene bestemmer ferievejret i Europa

Er du til 30 graders varme, skal du stikke til Sydeuropa , Balkan eller et af de østeuropæiske lande. (© dr)

Vi har i denne tid en ustabil vejrtype over det meste af Europa, fordi lavtrykkene er så stærke, at de højtryk, som normalt giver buldrende varme og klar himmel, ikke får nok plads til at udvikle sig og stabilisere vejret i længere tid med 25 grader eller mere.

Vejrvært Nina Bendixen har set på, hvordan vejret i Europa bliver i den kommende uge.

1.Hvor skal jeg tage hen, hvis jeg vil have over 25 grader?

Skyerne skruer lidt ned for varmen på Lanzarote, men det gør det så lidt mere behageligt for triatlondeltagerne. (Foto: Louise Hededam Ottenheim © brugerbillede)

- Generelt set er Sydspanien, Portugal, Sydfrankrig, Italien, Ungarn, Kroatien, Grækenland og Tyrkiet rimelig sikre på 25 grader og derover, men de færreste steder kommer over 35 grader ved Middelhavet.

2.Hvad skal jeg pakke til en ferie i Europa, når jeg tager af sted i weekenden?

- Hvis du skal til Sydfrankrig, Norditalien, Balkan og dele af Østeuropa, er det en god ide at have paraplyen med, fordi den kolde og varme luftmasse mødes her. Og det kan give kraftige byger og torden i begyndelsen af næste uge, især tirsdag og onsdag, siger Nina Bendixen.

Skyerne har på nogle tidspunkter regn og torden med sig i Split på den kroatiske kyst. Temperaturerne ligger på 26-27 grader. (Foto: Louise Brodthagen Jensen © dr)

3.Hvad kendetegner vejret i Europa i denne tid?

- Det kølige vejr har godt fat i Nordeuropa, og de lavtryk, der ruller ind over Danmark fra vest, er så dybe, at højtrykkene fra Atlanterhavet har svært ved at skubbe dem væk. Det betyder også, at noget af den kolde luft når et godt stykke ned i Europa, så hvis du vil have temperaturer over 20 grader, skal du ned til Middelhavslandene, siger hun.

Vandrestøvler og kort er gjort klar til ferien i Europa, hvor lavtrykkene bestemmer vejret i denne tid. (Foto: BillionPhotos.com - Fotolia © BillionPhotos.com - Fotolia)

Kulden rammer især de britiske øer, som ligger først for, når lavtrykkene ruller ind fra vest.

4.Hvordan ter vejret sig i Skandinavien?

(© dr)

- Norge og Sverige er præget af de samme lavtryk som Danmark, men hovedstæderne Oslo og Stockholm er et par grader varmere i øjeblikket, fordi de ligger lidt i læ for den kølige vestenvind.

- Det betyder også, at der er lidt mindre regn i Oslo og Stockholm, end hvis du eksempelvis besøger Göteborg eller Bergen.

5.Hvornår kan vi forvente mere stabilt sommervejr i Skandinavien?

- I weekenden op til uge 29 forstærkes et højtryk over Frankrig, og det ser lige nu ud til at blive stærkt nok til at holde lavtrykkene lidt på afstand.

- Vi slipper nok ikke for regn, men temperaturen ser ud til at stige til de berømte 25 grader.

Sommerferien kan også gå til Bornholm som her på Sorthat strand. (Foto: Benedikte Ogareck Hansen © brugerbillede)

Tjek vejret dér hvor du skal hen

Du kan holde dig orienteret om vejret i Danmark og ude i verden via dr.dk/vejret, på mitrejsevejr.dk og sitet vejrcentral.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk