Vejr at vide: Køligere og omskifteligt vejr er på vej i påskeugen

Det stabile højtryksvejr holder en pause fra sidst i denne uge.

Holder du også af flere dage i streg med det lidt lune forårsvejr, hvor solen skinner, hvor martshimlen kan være dækket med skyer, og vi næsten ikke mærker vinden, og regnvejret holder sig væk? Så gælder det om at nyde dagene fra start til slut, fordi et vejrskifte er på vej sidst i denne uge.

Det stabile vejr med højtryk tager nemlig en pause, når højtrykket bevæger sig mod vest, og i begyndelsen af uge 12 - som også hedder påskeugen - dannes et lavtryk sandsynligvis over Danmark.

Det vejrskifte har vejrvært Nina Bendixen set nærmere på.

1. Hvad er det for noget vejr, vi får, når højtrykket holder en pause?

- Når højtrykket bevæger sig længere mod vest, så giver det plads til lavtryk, og det vil betyde lidt mere og køligere vind fra nord. De første dage af påskeugen vil der derfor være grobund for forbipasserende fronter med regn og måske endda også slud.

2. Hvad kendetegner lavtryksvejr i marts?

- Lavtryk i marts udvikler sig sjældent til voldsomt vejr. Havvandet er fortsat meget koldt efter vinteren, og der skal varmt vand til at danne storme og skybrud.

- Vi kan dog stadig få blæsevejr og regn, og også slud og sne, men vejret vil typisk være meget omskifteligt, fordi temperaturforskellene er meget store fra syd til nord.

3. Hvordan kommer vi til at mærke det?

- Typisk ved at det bliver lidt køligere og mere ustabilt med regn af og til. Til gengæld slipper vi af med rimtågen.

4. Hvor længe ser det ud til at vare?

- Der er to mulige scenarier. Det ene er, at et højtryk over Skandinavien får mest albuerum og dermed giver en kølig østenvind, men også tørt og stabilt vejr.

- Det andet er, at et lavtryk over De Britiske Øer får mest at sige, og sker det, vil vi få en sydvestvind, der er lun og fugtig.

- Hvilket tryk, der vinder, vil de kommende prognoser fortælle mere om. Men generelt ser det tørre og kølige vejr ud til at fortsætte efter påsken og ind i april måned.

5. Hvilke usikkerheder er der forvundet med det slags vejr?

- Usikkerheden ligger i, om der er sol eller ej. Solen har stor betydning for opvarmningen af luften, og i påsken kan vi godt komme op omkring otte graders varme, hvis der er sol. Men dækker skyerne, så vil temperaturen måske ikke komme over fire - fem grader.

Solbrillerne er i brug, og temperaturerne når flere steder 10 grader eller mere - nyd det :-) Det lune forårsvejr bliver afløst af lavere temperaturer og ...

Opslået af DR Vejret på 16. marts 2016

  • Print
  • Del artiklen: