Vejrudsigten er altafgørende for varmluftballoner

Der er luftballon-mesterskaber i Silkeborg i disse dage. Vi dykker ned i, hvad godt luftballonvejr er.

Varmluftballoner torsdag morgen over Sorring øst for Silkeborg. (Foto: Søren Wilhelmsen - Sorring © (C) DR brugerbillede)

I dagene 15.-19. august afholdes der både danske og åbne nordiske mesterskaber i ballonflyvning i Silkeborg, og det betyder masser af luftballoner især i Silkeborg og omegn og særligt i morgen- og aftentimerne.

Lige som svævefly kræver særlige vejrforhold, så har luftballonerne også deres krav til godt flyvevejr, og man må aflyse, hvis vejrforholdene ikke er til det, da det kan blive både ubehageligt og farligt.

Men modsat til svævefly, så kan luftballonerne ikke lide solopvarmning, og de flyver helst i timerne omkring solopgang og solnedgang.

  • En ballon er på vej op under den internationale regatta "Bristol Balloon Fiesta i sydvest England 11. august 2017. REUTERS/Hannah McKay (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)
  • Balloner i luften under konkurrence i det østlige Polen nærmere bestemt Naleczow, den 14. August 2017. EPA/Tomasz Koryszko POLAND OUT (Foto: Tomasz Koryszko © Scanpix)
1 / 2

Varm luft får ballonen til at stige til vejrs

Når luften i ballonen varmes op, udvider den sig og får dermed en lavere massefylde end den omgivende luft. Når luften i ballonen bliver lettere, får det ballonen til at stige til vejrs, og kurven letter fra jorden.

Solopgang og solnedgang er optimale tidspunkter

Det kræver ro og relativt stille vindforhold at få en god opstigning, og især landingen kan blive svær, hvis det blæser for meget.

Om dagen skabes der tit en mere turbulent vind på grund af solens opvarmning. Det giver både op- og nedadgående vinde, flere vindstød og ofte og en lidt højere middelvind. Altsammen noget der gør flyvningen mere usikker.

Når solen går ned, aftager vinden en smule igen, og derfor er de bedste tidspunkter på dagen at flyve i ballon ofte ved solopgang og solnedgang.

Vi modtager med glæder flere billeder af de smukke luftballoner på vejret@dr.dk og 1212@dr.dk samt på Instagram #DRVejret

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk