Vejrværten forklarer: Derfor blæser det mere om efteråret

Med et par dage foran os med måske lige lovlig meget modvind på cykelstierne, er der måske nogen der undrer sig: Hvorfor blæser det mere i efteråret?

På den nordlige halvkugle blæser vinden mod uret rundt om et lavtryk. I morgen ligger tryklinjerne (også kendt som isobarer) tæt - og det giver en hel del vind. (© (c) DR)

Kort forklaret så er det solens varme stråler og jordens runde form samt rotationen omkring solen, som er årsagen til, at vi har vinde på jordkloden.

På grund af jordens runde form, varmer solens stråler mere på ækvator, end de gør på de nordlige og sydlige breddegrader.

Denne ulige fordeling af opvarmning, skaber højtryk og lavtryk, og des større temperaturforskelle der er, des større bliver trykforskellen på en given afstand, og des mere blæsende bliver det.

Ikke alle er lige vilde med blæsevejr, men placeret på lavtrykkenes motorvej (aka vestenvindsbæltet) kan vi ikke komme udenom det. (Foto: Niels Rydahl Jensen - Amager strand © (C) DR brugerbillede)

Vinde er naturens forsøg på at opnå ligevægt - ens temperaturer over det hele og det samme tryk hele jorden rundt. Men på grund af jordens rotation, kan vinden ikke blæse direkte fra højtryk til lavtryk. Vinden bøjes derimod af på vej fra ækvator mod nord og mod syd, og derfor blæser vinden modsat uret rundt om et lavtryk og med uret rundt om et højtryk - på den nordlige halvkugle.

På den sydlige halvkugle er det omvendt.

Men hvorfor blæser det mere i efteråret?

Når det bliver efterår, bliver dagene kortere og kulden trænger længere sydpå. Det gør at kontrasten mellem den lunere luft mod syd og den kolde luft fra nord bliver større nær Danmark, og dermed bliver trykforskellene også større.

Og med store trykforskelle på korte afstande, så bliver det uundgåeligt også mere blæsende idet naturen altid vil forsøge at udligne tryk- og temperaturforskelle.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk