VIDEO Sådan bliver vesterhavsosten 'badet i vesterhavsluft'

Den særlige koncentration af salt giver en mere koncentreret smag.

Med en vestenvind af god styrke er smilene store hos Thise Mejeris ostelager ved Bovbjerg ved den jyske vestkyst. Det er nemlig blæsten fra Nordsøen og Vesterhavet, der giver mejeriet et helt særligt produkt på de meterhøje hyldetårne indendøre. Nemlig vesterhavsosten.

- Det her er autencitet, hele baggrunden for historien, og smagen, der går op i en højere enhed, siger udviklingsdirektør Mogens Poulsen.

Og ostens tid ved Vestkysten har en særlig betydning. Når vinden rammer lagerets bygninger, kanaliseres det ned gennem fire vestvendte indsugninger på bygningernes tag.

På lageret nær Lemvig er der 75.000 oste opbevaret. De er konstant omgivet af den friske, salte vestserhavluft, der giver osten en helt unik smag. (Foto: Alexander Janku Ravn Homilius)

Det sender en konstant frisk havluft ned til de 75.000 oste.

- Den salte havluft trækker vand ud af ostene, der på andre lagre ville beholde deres vægt. Derfor er smagen mere koncentreret her, fortæller Mogens Poulsen om processen.

Han tilføjer, at vindens styrke har stor betydning for mejeriets mange oste.

Osten begyndte sin udvikling tilbage i 2007 og har siden vundet hæder for sin smag. Udviklingsdirektør Mogens Poulsen er ikke i tvivl om, at en del af takken skal sendes mod vinden fra vest.

- Det er blæsten, stormen og det hele, der bliver samlet i en smagsoplevelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk