VIDEO: Utrolig sky i Texas

Et ægtepar tæt ved byen Amarillo fik sig noget af en oplevelse, da de så en meget speciel sky "rulle" hen over himlen

Videoen oven over blev filmet mandag morgen den 11. november i Timbercreek Canyon syd for Amarillo i texas. Bonnie Mask er lastvognschauffør og var egentligt på vej til arbejde lige ved solopgang. Men da hun kom uden for døren til sit hjem, fik hun sig et chok: "Er det her en invasion fra det ydre rum," sagde hun ifølge Yahoo News. Fru Mask fandt dog hurtigt ud af, at der intet farligt var ved skyen og begyndte at filme op imod himlen. Efter arbejde fortalte hun ægtemanden Tood om sin oplevelse, og han havde ikke i sinde at lade videoen forblive på parrets private computer.

Todd Mask viste herefter videoen med den spektakulære sky til en ven. Vennen fortalte Mask-parret, at skyen er sjælden og bliver sommetider kaldt for en morgengry-sky, der ser underlig ud nærmest som en bølge fra havet, der ruller mod kysten. Efter den forklaring, lagde Todd Mask videoen på nettet, og det har siden fået tusindvis til at klikke på videoen på alverdens hjemmesider, heriblandt youtube, hvor den har affødt mange forklaringer og kommentarer.

På dansk en "rullesky"

Denne "roll cloud" bliver på dansk simpelt oversat til en rullesky. Den forekommer ofte på himlen i forbindelse med uvejr; regn- og tordenbyger. Skyen ruller sig således ud foran disse regn- og tordenbyger som en lang "pølse" ved at varm luft bliver transporteret op over den kolde luft. Hvis man googler "roll cloud" vil man finde mange eksempler på disse lange skyformationer. Og på de fleste af billederne ses også "uvejret" på bagsiden af rulle-skyen.

Se også videoen her og kommentér den på vores DR Vejrs facebookside

Billedet nedunder er et godt eksempel. Det er fotograferet af Henrik Jacobsen herhjemme i Danmark. Nogle kender også det mere tekniske udtryk for skyen som "dravat" og en "gust front."

Dravat gustfront torden (Foto: © Henrik Jacobsen)

Men som de fleste nok vil bemærke, så er der på det nærmeste klar himmel rundt omkring den rullesky, der optræder på himlen i Texas. Lige præcis denne sky er således ikke dannet i forbindelse med et tordvenvejr, men - skulle man tro - ud af det blå. Ifølge Huffington Post, så kan disse rulleskyer dog optræde på mystiske tidspunkter - selv i tempereret og stabilt vejr.

En forklarng kan også være, at man forleden i Texas således oplevede et frembrud af kulde fra nord. Denne køligere luftmasse kan have skubbet den varmere luft over sig og have været med til at danne den rullende sky.

Prøv selv at søg på google med disse ord: "roll cloud texas" og se hvor mange hits, der kommer frem.