Der er travlt på den lille sydfynske vinmark i Skårupøre, hvor Bente Rasmussen og Carsten Andersen som de eneste i Danmark dyrker biodynamisk vin. Det blev de godkendt til sidste år.
Parret startede allerede tilbage i 2002 med konventionel vindyrkning, men omlagde til økologisk drift tilbage i 2012. Nu krydres den økologiske drift også med biodynamiske principper og metoder:
- Det har vi valgt at gøre af flere årsager. Blandt andet fordi vi gerne vil passe på den jord, vi har, og den biodiversitet, der er, siger Bente Rasmussen, som sammen med sin mand, Carsten Andersen, ejer Skaarupøre Vingaard.
På den lille vingård i Skårupøre dyrker de hvidvin, rosé og mousserende vin på druer. Derudover laver de også frugtvine.
- De druer, vi har, er det man kalder koldklimadruer. Det gør, at de kan vokse her. Men vejret her i Danmark kan godt spænde ben for høsten, siger Bente Rasmussen.
For selvom sorterne er hærdede, så skal der stadig de rigtige vejrforhold til, hvis druerne skal blive til ordentlig vin:
- Der skal være sol og regn på de rigtige tidspunkter, ellers sprækker druerne, siger Bente Rasmussen.
Drømte om en vingård i Norditalien
Oprindeligt var drømmen at flytte til Norditalien og tilbringe pensionistlivet som vinbønder, fortæller Bente Rasmussen.
Men parret fandt ud af, at det ville blive for dyrt og koste dem hele deres opsparing. Så i stedet valgte de at bringe et stykke af Norditalien til Sydfyn:
- Drømmen var at flytte til Piemonte-området. At sidde og kigge ud over vinmarkerne og drikke vin. Men da vi fandt ud af, hvad det ville koste os, fandt vi en ny drøm. Vi bor jo i et område, der altid har været omtalt som Fyns frugthave, så det inddrager vi også i vores vine, siger hun.
For Bente Rasmussen og Carsten Andersen gælder det nemlig om at se muligheder frem for begrænsninger:
- Vi anede faktisk intet om vin, da vi gik i gang. Men vi gik ud fra devisen 'Hvor svært kan det være'. Vi lærer hele tiden og udvikler på vores vine. Det handler om at have fokus på kvaliteten og at give de gæster, der kommer til vores vingård, en god oplevelse, siger Bente Rasmussen.
Dansk vin bliver stadig mere udbredt
Det var først i august 2000, at Danmark blev godkendt til at være et erhvervsmæssigt vinproducerende område. Indtil da var det kun tilladt at fremstille druevin til eget forbrug.
Så da den første årgang vine i 2001 var klar, var det blot med to danske vinbønder på det danske vinmarked. Sidenhen er antallet af professionelle danske vinavlere vokset til mellem 90 og 100, oplyser Hans Münter, som er formand for Foreningen Dansk Vin.
Foreningen har desuden omkring tusind hobbyavlere registreret som medlemmer.
- Vi er ikke det store vinland endnu, men vi gør en stor indsats for at blive det, siger Hans Münter.
Da vindyrkning i Danmark stadig er en forholdsvis ny ting, er der ikke nogen faste traditioner for, hvordan vinen skal dyrkes, som der i andre vinlande.
Men det er noget af det, der gør de danske vine helt unikke – og det kan både have sine fordele og ulemper, fortæller Hans Münter.
- Vi har ikke en dansk vinstil. Hvis du køber en Amarone eller Riesling, har du en ide om, hvad du får. Det ved du ikke med dansk vin. Det kan være en charme, men det kan også være en begrænsning, hvis du som køber ønsker at få den samme smag, du kender, hver gang, siger han.
Danmark er et land til lette vine
Samtidig sætter det danske vejr nogle særlige betingelser til den danske vinavl. I hvert fald hvis man kigger på det med kommercielle øjne.
- Danmark er et land til lette vine. Det vil sige mousserende vin, hvidvin og rosé. Man kan godt lave en god rødvin et enkelt år, hvis vejret er til det, men som erhvervsavler skal man være konsistent i kvaliteten, og der er det svært med rødvin og det danske vejr, siger Hans Münter.
Til gengæld giver det selv samme danske vejr nogle andre muligheder:
- Selvom Danmark ikke er særligt stort, har vi et meget forskelligt klima. Så hvad der fungerer hos mig på Djursland, fungerer ikke nødvendigvis i Skårupøre. Men det giver mulighed for at eksperimentere og være innovative, siger Hans Münter.