Vinden satte en stopper for dagens flyvetur: Jan vil alligevel anbefale paragliding til andre

Selvom paragliding i dag er en lille sportsgren, er der kommet flere udøvere til de seneste år.

Jan 'Lønstrup' Nielsen elsker at paraglide, og selvom han paraglider året rundt, kan han bedst lide at gøre det om sommeren: - Så kan man have shorts på og er fri for handsker, siger han. (Foto: Jan 'Lønstrup' Nielsen (Privatfoto))

Jan 'Lønstrup' Nielsen skulle i dag have været en tur op i luften i sin paraglider ved den nordjyske vestkyst, hvor Sommervejret i denne uge sender fra.

Men Jan 'Lønstrup' Nielsen måtte droppe turen fra Løkken Strand, hvor Sommervejret opholder sig, da der var for meget vind.

- Sådan er det jo. I den her sportsgren er man styret af den vind og det vejr, som vorherre leverer, siger han.

Jan 'Lønstrup' Nielsen har paraglidet i omtrent 20 år. Og han møder ofte folk – ligesom undertegnede – der ikke er helt skarpe på, hvad paraglidning egentlig går ud på.

Men det er måske ikke så mærkeligt. For med under tusind medlemmer i Dansk Hanggliding og Paragliding Union (DHPU) er sporten én af de mindste sportsgrene i Danmark – kun undergået af Moderne Femkamp, som er en konkurrencesport, hvor man både fægter, svømmer, rider, løber terræn og skyder.

Udover at være en ret lille sportsgren, så er paraglidning også én af de eneste sportsformer, der foregår oppe i luften.

Og lige præcis derfor, mener 57-årige Jan 'Lønstrup' Nielsen, at flere bør prøve det.

- Man er i et element, som man ikke er født til at være i. Og man flyver rundt i luften uden en motor, der sviner og larmer. Det er en helt særlig form for frihed, siger han.

Jan 'Lønstrup' Nielsen har forståelse for, at det er forskelligt, hvad der interesserer folk, men han synes alligevel, det er synd, at der ikke er flere, der begiver sig ud i sportsgrenen:

- Man bevæger sig rundt i en form for stilhed, hvor man kun hører vindens sus. Det er en vild oplevelse at sidde i sin paraglider og kigge på mågerne, som flyver ved siden af en. Det kan slet ikke beskrives. Man kan føle sig helt høj efter en flyvetur, siger han.

En flyvetur kan tage alt mellem fem minutter og fem timer, alt efter hvordan vejret opfører sig. Selv flyver Jan 'Lønstrup' Nielsen mellem 50-100 timer om året.

Lille sportsgren i udvikling

Selvom paragliding – som er det, flest i DHPU dyrker – endnu er en lille sportsgren, så oplever formanden for specialforbundet, Michael Emmervadt Bach-Olesen, en stigende interesse for sportsgrenen.

- Medlemstallet ændrer sig nærmest uge for uge for tiden, siger formanden.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Til forskel fra mange af de mere populære sportsgrene, såsom fodbold eller badminton, så kræver paraglidning, at man tager en uddannelse.

Hoveduddannelse består af fem trin, hvorefter man så kan specialisere sig i eksempelvis cross-country eller konkurrence. Derfor starter man heller ikke med at flyve allerførste dag, fortæller Michael Emmervadt Bach-Olesen:

Kortet viser landets paragliderklubber og -skoler.

- På første trin starter man på jorden og lærer om sikkerhed, udstyr og aerodynamik. Når man så har fået styr på det, kan man prøve nedflyvning fra en skrænt. Og først herefter får man lov til at flyve med løft, forklarer Michael Emmervadt Bach-Olesen.

Selvom det kan lyde som meget læring og meget lidt flyvning, skal man dog ikke være nervøs for, at der går lang tid, før man er i luften, beroliger formanden:

- Nogle steder kan man være op allerede den første uge, og i gennemsnit tager det maksimalt en måned, før man kan regne med at være i luften, siger han.

På landsplan er der omkring 50 instruktører og 16 hang- og paragliderklubber og -skole.

Her er billeder fra paraglidingture i og omkring Løkken

  • (Foto: Peter Louis Gade (Privatfoto))
  • (Foto: Peter Louis Gade (Privatfoto))
  • (Foto: Peter Louis Gade (Privatfoto))
  • (Foto: Peter Louis Gade (Privatfoto))
  • (Foto: Peter Louis Gade (Privatfoto))
  • (Foto: Peter Louis Gade (Privatfoto))
  • (Foto: Peter Louis Gade (Privatfoto))
1 / 7
Facebook
Twitter