Vindstød af orkanstyrke målt: Den kraftige blæst rammer nordjyderne

Dagens mest voldsomme vindstød er målt ved Limfjorden. Blæsevejret fortsætter nogle timer.

Stormen Johanne har medført vindstød af både orkan- og stormstyrke langs den jyske vestkyst. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Indbyggerne ved Rønbjerg Huse i Nordjylland ud mod Limfjorden har her til morgen oplevet dagens hidtil kraftigste blæsevejr.

Der er målt vindstød af orkanstyrke, da vinden har blæst 34 meter i sekundet, fortæller DR's vejrvært Christian Cherry.

Blæsten blussede også op ved Thorsminde, hvor vindstødene nåede stærk stormstyrke med 31 meter i sekundet.

- Det topper lige nu og kommer til at påvirke Nordjylland de næste timer, siger han.

Flere steder langs den jyske vestkyst er der i morgentimerne målt vindstød af stormstyrke, mens der mange steder i landet har været målt det, som meteorologerne kalder hård kuling.

På Sjælland var man omkring Røsnæs tæt på at få storm, da man i morges målte vindstød af stormstyrke med 23,5 meter i sekundet.

Vinden skal blæse 24,5 meter i sekundet, før den har karakter af stormstyrke.

Usædvanlig tidlig storm

Den voldsomme vind kommer fra stormen Johanne, som i de tidlige morgentimer dog har givet mindre vind til Danmark, end DMI havde regnet med.

I første omgang varslede DMI vindstød af orkanstyrke flere steder langs den jyske vestkyst, men nedgraderede det senere til vindstød op til stormstyrke.

- Det er første gang, vi har en storm så tidligt i august og dermed så tidligt på året, siger Christian Cherry.

Fra 1891 til nu har DMI kun registreret kraftigt blæsevejr med vindstyrker op mod storm otte gange. Normalt plejer de at gemme sig indtil begyndelsen af efteråret.

DMI's nyeste varsel om vindstød af stormstyrke gælder Thy og Mors, Vendsyssel, Storaalborg, Jammerbugt, Skive, Lemvig og Vesthimmerland.

Skabt af kulde på Island og varme nær Berlin

Blæsten skyldes et usædvanligt kraftigt lavtryk, der er dannet af meget forskellige temperaturer på vores del af kloden, forklarer vejrværten.

- Lavtrykket lever af temperaturforskellene med de lave temperaturer ved de britiske øer og 12-14 grader på Island og de 35-36 grader sydøst for Berlin. Det giver de her kraftige vinde, siger Christian Cherry.

Sådan er trafikken påvirket

Blæsevejret over landet har skabt en række trafikale problemer.

På flere af broerne advarede man tidligere mod al kørsel med vindfølsomme køretøjer, og i Jylland kører der ingen tog på flere strækninger indtil klokken ca. 11.00. (se nedenfor).

Københavns Lufthavn oplyser, at flytrafikken også er påvirket enkelte steder.

- Grundet varsling om torden over centrale dele af Europa aften og nat mellem den 9. og 10. august er der risiko for forsinkelser og aflysninger af fly. Passagerer bedes henvende sig til deres flyselskab, lyder meldingen på lufthavnens hjemmeside.

En række færger drevet af Colorline og Fjordline til og fra Hirtshals-Kristiansand og Sandefjord-Strømstad er også aflyst som følge af høje bølger.

Alle bookinger til færgerne på Læsø er ifølge DR Nordjylland suspenderet resten af dagen. De forreste i bilkøen får plads først, når driften optages igen. (Foto: Gitte Sørensen © DR Nórdjylland)

Også færgen Mary mellem Hvalpsund og Sundsøre og færgen til og fra Læsø er blevet aflyst på grund af de kraftige vindstød.

Overblik over aflyste tog

 • DSB kører ikke på strækningerne Herning - Struer, Struer - Thisted og Langå - Struer frem til klokken 11.00.

 • Også hos Arriva er der aflyste tog fra morgenstunden. Ingen af selskaberne har indsat togbusser, lyder det.

 • Arriva kører ikke på følgende strækninger frem til klokken 11.00:

 • Esbjerg – Skjern.

 • Skjern – Struer.

 • Struer – Thisted.

 • Skjern – Herning.

 • Struer - Viborg.

 • Vestbanen.

 • Men Nordjyllands Trafikselskab og DSB's tog mellem Aalborg og Frederikshavn kører alligevel.

 • På grund af lynnedslag kører der ingen tog mellem Nykøbing Falster og Rødby her til morgen. Busser er indsat, oplyser Banedanmark. Der bliver indsat togbusser i stedet for.

 • Tjek rejseplanen.dk for aktuel information.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk