Vindstød af orkanstyrke: Stormen Knud rammer tidligere end forventet

Færre områder bliver dog påvirket af hårde vindstød, oplyser DMI.

Et billede fra stormen Johanne, der ramte landet 10. august. I dag forventer DMI endnu en storm. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Stormen Knud rammer en time tidligere end forventet, og allerede fra klokken 14 i dag kan den sende vindstød af orkanstyrke hen over Nord- og Vestjylland.

Det fortæller vagthavende meteorolog hos DMI Anja Bodholdt, der netop har opdateret instituttets varsel for stormen i dag.

- Lavtryksbanen har ændret sig en smule, så den går mere mod nord mod Sydnorge, hvor den tidligere havde en lidt mere sydlig kurs, siger hun og fortsætter:

- Styrken af stormen vil være den samme, men fordi lavtrykkets retning har rykket sig, vil stormens udbredelse i det vestlige og nordlige Jylland være knap så stor som tidligere forventet.

Stormen Knud forventes stadig at ramme Brønderslev, Jammerbugt, Thisted, Lemvig, Frederikshavn og Hjørring, hvor der kan ramme vindstød på op til 126 km/t. Varslet gælder nu til klokken 23 i aften, hvor det i går lød, at den kunne rase helt til klokken et i nat.

Det er ikke helt uvant, at det blæser så meget langs den jyske vestkyst, men denne gang er det meget tidligt på sæsonen.

Søren Jacobsen, DR's vejrvært

Vindstød af orkanstyrke betyder, at der er stor risiko for, at tagsten blæser ned, store grene knækker, træer kan vælte og spærre tog- og vejstrækninger. Og der er stor sandsynlighed for, at broer må lukkes for trafik.

Til gengæld forventer DMI ikke længere, at der kan komme vindstød af orkanstyrke i området omkring Aalborg og Vesthimmerland.

Ændringen i vejrbilledet betyder også, at det ikke bliver ligeså blæsende langs den jyske vestkyst syd fra Lemvig.

Her har DMI nemlig ændret sit varsel fra 'voldsomt vejr' til 'risiko for voldsomt vejr'.

DR's vejrvært Søren Jacobsen fortalte i aftes, at stormen i dag kan opleves anderledes end normalt, fordi den kommer så tidligt på sæsonen.

- Det er ikke helt uvant, at det blæser så meget langs den jyske vestkyst, men denne gang er det meget tidligt på sæsonen. Og derfor kan det opleves anderledes. Løvtræerne har stadig blade på, og det betyder meget for træernes vindfang.

- Derfor kan det føles som om, at der ruskes lidt mere i det hele

DMI's meteorolog Anja Bodholdt fortæller, at det også bliver blæsende i resten af landet, hvor man ud til kysterne kan forvente vindstød af hård kuling. Det er dog ikke forventet, at der kan ramme vindstød af stormstyrke.

Norge er klar til storm

Det er ikke kun i Danmark, at det bliver særdeles blæsende i dag. I det sydlige Norge er der risiko for vindstød på over 160 kilometer i timen.

Derfor har vores nordiske naboer rullet det store skyts ud i forberedelserne. Beredskabschef Yngve Årøy siger til NRK, at man har sendt et varsel ud til alle berørte kommuner om, at de skal have beredskabet på plads.

- Vi har en situation, hvor vi kan få strømnedbrud og telefonnettet kan gå ned, så det er vigtigt, at nødnettet fungerer. Det er også vigtigt at have kontrol med de svageste, som ikke kan klare sig selv, siger han.

I Kristiansand Kommune har man bedt forældre om at hente deres børn fra skole eller børnehave, inden stormen for alvor tager fat klokken 15.

Desuden opfordrer man til, at alle udeaktiviteter aflyses efter klokken 12 på de mest udsatte steder i kommunen.

- Vi skal sørge for, at børnene er trygge på skolen og i børnehaverne, siger assisterende direktør for børneområdet Svein Tore Kvernes.

Færgeafgange bliver aflyst

  • Colorline har aflyst følgende afgange:
  • Kristiansand - Hirtshals - afgang 16.30
  • Larvik - Hirtshals - afgang 17.30
  • Hirtshals - Kristiansand - afgang 20.45
  • Hirtshals - Larvik - afgang 22.15
  • Stena Line har aflyst følgende afgange:
  • Gøteborg - Frederikshavn - afgang klokken 16.00
  • Frederikshavn - Gøteborg - afgang klokken 20.15
  • Greena - Varberg - afgang klokken 14.20
  • Varberg - Greena - afgang klokken 19.45