Vinter uden meget nedbør

Et højtryk over Sydskandinavien forhindrer dannelsen af tykke skyer, som kunne give mere sne.

Der kommer ikke meget sne de kommende dage, så vi må bare nyde det, der lige nu udsmykker landskabet.

Vinteren fortsætter ufortrødent endnu nogle dage, men der er ikke meget sne i luften. Det skyldes dels at den kolde luft generelt er meget tør, og dels at et højtryk nu forstærkes over Sydskandinavien.

Højtrykket skaber et lag af varmere luft - en såkaldt inversion - omkring en kilometer over jordoverfladen. Skyerne vil ligge under inversionen, og de kan derfor ikke blive særlig tykke, så indholdet af nedbør vil være begrænset.

Højtrykket forstærkes

Størst chance for nedbør vil der fortsat være, hvor luften driver hen over varmere havvand, hvor der kan tilføres noget fugtighed. Men i takt med at højtrykket forstærkes over Danmark de nærmeste dage bliver muligheden gradvist mindre, fordi inversionen sænker sig.

Vejrskift i sigte

I løbet af den kommende weekend vil varmere luft trænge ind over Danmark og skubbe vinterkulden østpå. Vejrskiftet, som nok først sker mandag, vil give nedbør, som sikkert begynder som sne. Vi kan risikere en periode med isslag inden tøvejret endeligt slår igennem.

Svært at beregne hvornår det sker

Omslaget til mildere vejr har ligget i prognoserne gennem længere tid, men det er svært for den varme luft at skubbe den kolde væk, eftersom den kolde luft er meget tungere end den varme. Det har prognoserne meget svært ved at beregne, så derfor går der som regel længere tid end det vi kan aflæse i de matematiske modeller. Så selv om omslaget lige nu ser ud til at ske på søndag, kan det meget vel trække lidt ud.

 

Facebook
Twitter