Vinterbadning er skudt i gang - og det er slet ikke så køligt

Hvis du er ny vinterbader, kan du få en mild dåb lige nu.

I Haderslev kunne man i weekenden møde vinterbadere langs kysten.

Selvom årstiden hedder efterår, så hedder den vinter, hvis man spørger de havbadende danskere.

Og har du lyst til at finde ud af, hvordan det føles at være en del af dén klub, så kan du få en blid start på hobbyen i disse dage. Det fortæller vejrvært Morten Lynge hos DR Vejret.

- Lige nu er vandet langs strandene omkring 14-15 grader de fleste steder, enkelte steder dykker vi ned på 11 grader.

- Og hvis man helst vil have det så varmt som muligt, skal man hoppe i en af fjordene, lyder tippet fra vejrværten, der også selv har erfaring med vandtemperaturerne i det aktuelle leje.

Varmest i solskin

Temperaturniveauet ser ud til at vare ved i den nærmeste fremtid. Havene omkring Danmark holder stadig på den varme, vi fik i sensommeren, og det bliver de ved med, indtil vejret skifter om, siger Morten Lynge.

- Hvis vinden slår om, og vi får vind fra nordvest, så kan det hurtigt blive meget køligere. Så får vi noget af det kolde havvand fra Norge ned, og det kan man mærke, siger han.

Med norsk havvand, der blander sig med vandet langs de danske kyster, kan det hurtigt trække temperaturen ned. Men vil man have så varmt vand som muligt, så gælder det om at komme afsted i solskin.

- Solen kan varme det øverste lag af havvandet op, så det er 0,5 grader varmere end resten af vandet. Så hvis man er vinterbader og god til at flyde, er det fremgangsmåden, siger han.

Køligst mod Østersøen

Man skal holde sig fra de kyster, der er omgærdet af vand fra Østersøen, hvis man vil undgå det vand, der typisk er køligst. Det kommer nemlig fra Den Botniske Bugt, der løber helt oppe Finland. Og det er altså det vand, der kan blive en del af din svømmetur.

Men den største faktor, der afgør hvor koldt eller varmt, det bliver, er dog oppe over os, siger Morten Lynge.

- Vi kan ikke sige endnu, hvornår det bliver koldest at hoppe i. Vandet holder godt på varmen, så hvis vi får et varmt efterår, kan det godt holde temperaturen oppe. Det vigtigste er stadig, hvor meget solskin, vi får, siger han.

Facebook
Twitter