Vinteren bider hårdere, end den har gjort i flere år

Prognosen for de næste uger viser hård vind, lave temperaturer og mere sne.

De næste uger bliver i høj grad vinterlige med lave temperaturer, iskolde vinde fra øst og nord og også snebyger. Der forventes at falde mest sne i de sydlige egne. Her er det Middelfart. Foto: Niels Ole Frederiksen

Selvom vi er begyndt at se lidt mere til solen i januar og februar, end vi gjorde i december, så er det altså ikke et tegn på, at det begynder at blive lunere i vejret. DMI har i sin prognose kigget længere frem i februar, og der venter os nogle kolde uger.

Lavtryk syd for Danmark giver stadig plads til, at vi får kolde vinde fra både det nordlige Skandinavien og Østeuropa. Faktisk kan vi flere dage komme helt ned på temperaturer på minus 15 grader i løbet af de næste tre uger.

Og som om det ikke er koldt nok isoleret set, så vil vinden sørge for, at kuldeindekset meget vel kan få det til at føles som 20 graders frost. De laveste temperaturer vil ligge i løbet af nætterne, men dagstemperaturerne er også særdeles vinterlige med et leje omkring minus seks grader flere dage.

De næste uger holder vinteren ved. Nætteren især bliver kolde med temperaturer ned til -15 grader. Men dagstemperaturer på -6 grader og hård vind vil også give nogle meget kolde dage.

Laveste temperatur i flere år

Løber man DMI's arkiver igennem, viser de, at vi skal nogle år tilbage, før vi finder så lave temperaturer. Sidst vi var under -15 grader var i 2016. Så i år vil nok for mange opleves usædvanlig kold, da de seneste vintre har været varmere end klimanormalen. Både vinteren 2018/2019 og 2019/2020 var meget milde, og der er også flere år mellem, at vi får de mængder sne, som januar og februar har budt på.

Men selvom temperaturen nogle uger ligger under klimanormalen, så er det stadig for tidligt at sige, om denne vinter bliver udsædvanlig kold. Det skal nemlig beregnes udfra, hvordan alle vintermånederne har været. Holder prognosen for de næste tre uger, så ser februar dog ud til at blive koldere, end vi ellers har været vant til de seneste år.

Der kommer mere sne i følge DMI's prognose. Og det bliver særligt Syd- og Sønderjylland, der får den. 3. februar faldet der mange steder 10 centimeter, og når både dags- og nattetemperaturerne holder sig et godt stykke under frysepunktet de næste uger, kan sneen blive liggende. Her er det Søgård Skoven ved Kliplev, hvor der landede 10 centimer. Foto: Roland Olsen

Vind og nedbør giver mere vinter

I DMI's prognose er der også udsigt til, at vi får endnu mere sne de næste tre uger. Dagtemperaturen forbliver lav, så når der kommer fronter eller byger over landet, vil det falde som sne. Det ser dog ud til, at det vil fordele sig ret ujævnt over landet. De sydligste egne kan forvente at få den største andel, mens det kan holde mere tørt centralt i landet.

Med et lag sne på jorden holder vejtemperaturen sig også nede, og det kan både give bedre vilkår for den nyfaldne sne, i forhold til at kunne blive liggende, men det betyder også, at der fortsat vil være risiko for meget glatte veje de næste uger.

Det vil dog nok især være vinden, man vil mærke de kommende uger. Næste uge lægger ud med op til hård vind fra nordøst, der også kan give østvendte kyster nogle få snebyger. Fælles for de kommende tre uger er, at DMI forventer, at de vil blive noget køligere, end vi er vant til for årstiden.