Vinterferie med blæst og regn: Voldsomt blæsevejr på vej

Husk den vind- og vandtætte jakke, hvis du bevæger dig ud i det efterårsagtige vintervejr i næste uge.

(ARKIV) Stormen Knud rammer her Nørre Vorupør syd for Hanstholm, fredag 21. september 2018. Fra på søndag og det meste af næste uge kan der komme vindstød af stormstyrke.(Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: henning Bagger © Henning Bagger)

Mange har vinterferie i næste uge. Nogle havde måske håbet på at kunne tage børnene med på kælkebakken. Nogle havde måske håbet på at gå en tur i skoven og få et solstrejf i ansigtet.

Men der står hverken sne eller sol på programmet.

En voldsom blæsende periode er på vej over store dele af Nordeuropa. Og det vil præge det danske vejr det meste af uge syv.

Vindstød af stormstyrke

Allerede søndag aften begynder det at blæse kraftigt op i store dele af landet.

- Vinden, som kommer omkring vest og sydvest, vil især kunne mærkes langs vestvendte kyster, fortæller DR's vejrvært Christian Cherry.

Hård vind til stormende kuling ser ud til at ramme næsten hele landet. Men i skrivende stund ser nordjyderne ud til at kunne nøjes med frisk til hård vind.

- Vinden tager til i styrke natten til mandag og vil formentlig have vindstød af stormstyrke i det meste af landet. Faktisk helt op omkring orkanstyrke langs den jyske vestkyst, siger Christian Cherry.

Vinden aftager en smule mandag aften, og tirsdag ser også ud til at være mindre blæsende. Dog vil der stadig være risiko for stedvise stormstød, mens middelvinden bliver hård mange steder.

På med regnjakken

De fleste dage vil blæsevejret blive ledsaget af regn.

- Det ser ud til,at der er heldagsregn på programmet søndag til og med onsdag. I denne periode ser tirsdagen dog ud til at være den bedste dag, hvis man håber på lidt tørvejr, siger vejrværten.

Prognoserne peger nemlig på mindre regn end de andre dage.

- Midt på ugen er det muligt at nedbøren kan slå over i forbigående tøsne, lyder det fra Christian Cherry.

Mulig storm får et navn med L

Hvis det voldsomme blæsevejr ender med en storm, så får den som mange tidligere storme et navn.

- Navnet er hemmeligt og ligger i en konvolut et sted i DMIs lokaler ved Lyngbyvejen i København, fortæller Christian Cherry.

Alfrida er den seneste navngivne storm, som vi havde i Danmark. Det var i de første dage af januar i 2019.

- Dengang var svenskerne hurtigst på tasterne og fik derfor retten til at bestemme navnet, lyder det fra vejrværten.

Den seneste storm, som Danmark gav navn, var Knud i september 2018.

- Derfor vil det kommende kraftige blæsevejr blive navngivet med et pigenavn som begynder med bogstavet L, fortæller Christian Cherry.